Ben je van plan om binnenkort aanpassingen aan je woning te maken die de woning verduurzamen? Of heb je deze verbouwingen recentelijk gedaan? Dan zijn er verschillende subsidies waar je mogelijk recht op hebt. In voorgaande blogs bespraken wij al de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die mensen moet stimuleren over te stappen naar duurzame apparaten zoals warmtepompen en zonneboilers. Er zijn nog een aantal andere subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Wij leggen graag uit welke dat zijn.
Subsidie voor energiebesparing van eigen huis (SEEH)
Heb je als woningeigenaar na 15 augustus 2019 minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd? Dan maak je aanspraak op de SEEH. Bekijk hier welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor deze subsidie. Heb je nog geen energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, maar staan deze wel op de planning de komende tijd? Ook dan heb je mogelijk recht op de SEEH. Deze subsidie loopt namelijk pas af op 31 december 2020. Na deze datum verschuift de subsidie voor isolatie naar de ISDE.
Subsidie via het lage btw tarief
Een andere manier waarop de overheid energiebesparende verbouwingen stimuleert, is met behulp van het lage btw-tarief van 9%. Schaf je zonnepanelen aan en laat je ze installeren? Zowel de arbeidsuren als de materialen vallen dan onder het lage btw-tarief.
Ook arbeidsuren voor het treffen van isolatiemaatregelen vallen onder het lage btw-tarief. De materialen waarmee geïsoleerd wordt vallen daarentegen wel onder het het hoge btw-tarief van 21%.
Vraag subsidie aan om je huurwoning aardgasvrij te maken
Een van de belangrijkste stappen op weg naar een duurzamer Nederland is van het gas af gaan. Specifiek voor huurwoningen bestaat daarom de stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH). Met deze subsidie probeert de overheid te stimuleren dat huurwoningen op warmtenetten worden aangesloten, zodat ze geen gebruik meer hoeven te maken van aardgas. Voor de aanvraagperiode 2020-2023 is bijna 200 miljoen beschikbaar gesteld door de overheid.
Bekijk ook of je in aanmerking komt voor lokale subsidies
Naast de landelijke subsidies bestaan er vele lokale subsidies, die worden aangeboden door gemeenten, provincies en andere lokale organisaties. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden die lokaal geboden worden. Hierdoor zal de kostenbesparing nog groter worden.
Bespreek verduurzaming met de VvE
Alle subsidies die hier besproken zijn, zijn ook aan te vragen door de VvE. Afhankelijk van de grootte van de VvE is het vaak efficiënter en goedkoper om als VvE deze duurzame verbouwingen te laten uitvoeren. Daarnaast gaat de VvE ook over de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw, waardoor die meegenomen worden in de energiebesparende verbouwingen. Breng het onderwerp dus zeker eens ter sprake op je volgende VvE vergadering.