Je woning verduurzamen wordt steeds populairder. Het is goed voor het milieu en je energiekosten worden lager. Maar veel mensen zien op tegen de aanschafkosten, die soms wel duizenden euro's kunnen bedragen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om die kosten te verlagen. Met een subsidie kun je als particulier de kosten makkelijker dragen. Zo kan een subsidie voor je eigen huis honderden tot duizenden euro’s schelen per maatregel. Maar welke subsidies zijn er voor particulieren? Wij leggen uit hoe je subsidie kunt aanvragen als particulier.
Subsidie eigen huis: dit zijn de opties
Als particulier kun je verschillende subsidies aanvragen om je eigen huis energiezuiniger te maken. Er zijn subsidies beschikbaar voor deze duurzame maatregelen:
- aanschaf en installatie van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler om je woning van warmte te voorzien
- aankoop en installatie van zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken
- isolatie van je dak, zolder of vliering
- isolatie van je spouwmuren
- bodem- of vloerisolatie
- vervanging van enkel glas in je ramen door hr++-glas of triple glas voor minder warmteverlies
- aansluiting op een warmtenet, waardoor je geen aardgas meer nodig hebt in je woning
RVO-subsidie voor particulieren
Een ondernemer die zijn bedrijf wil verduurzamen, kan terecht bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Maar de RVO heeft ook subsidie voor particulieren om te verduurzamen. Die subsidie noemen ze de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voorbeelden hiervan zijn een subsidie voor warmtepompen of elektrisch rijden. Zo krijg je ondersteuning bij het aanvragen van de ISDE. Die gebruik je bijvoorbeeld voor een zonneboiler, isolatie of aansluiting op een warmtenet. De RVO biedt niet alleen hulp bij een subsidie aanvragen. Je kunt ook bij hen terecht voor advies over energiezuinige maatregelen en expertise.
Subsidie voor zonnepanelen voor particulieren
Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken. Je kunt in Nederland bijna geen wijk meer inrijden zonder ze op meerdere daken te zien. Met zonnepanelen kun je in een deel van de energiebehoefte van jouw woning voorzien, waardoor je een stuk minder stroom nodig hebt van reguliere voorzieningen. Stroom uit zonnepanelen is ook nog eens 100% groen. Helaas is de subsidie voor zonnepanelen voor particulieren inmiddels afgeschaft. Wel zijn er nog steeds voordelige regelingen van de overheid om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Met ingang van 2023 betaal je bijvoorbeeld geen btw meer over zonnepanelen.
Hoe vraag je subsidie aan als particulier?
Subsidie aanvragen als particulier voor duurzame energiebronnen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op de website van de RVO word je stap voor stap door het subsidieproces geleid. Kom je er zelf niet uit? Bij Greenchoice helpen we je graag. Bijvoorbeeld met de ISDE-subsidie voor een warmtepomp van Greenchoice.
Overweeg je isolatie van je woning zodat er minder warmte ontsnapt? Ook voor isolatie zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Daarmee zit jij er voortaan lekker warm bij, terwijl je ook het milieu een handje helpt. Kortom: welke energiezuinige maatregel je ook overweegt voor je woning, met een subsidie kun je als particulier extra snel verduurzamen. Greenchoice helpt je graag bij alle energievraagstukken in en om je huis.