De lokale energietransitie vindt op vele niveaus plaats. Beleidsbepalers, producenten van energie, afnemers van energie en ontwikkelaars van verduurzamingsprojecten: allemaal hebben ze een belangrijke rol. Energiecoöperaties zijn daarin het cement tussen de verschillende lagen en zijn onmisbaar om de transitie op lokaal niveau tot een succes te maken. Daarom betrekken wij zoveel mogelijk de coöperaties bij gemeentelijke aanbestedingen.
Greenchoice maakt er zich hard voor om de transitie op alle niveaus te versnellen. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze partners. We helpen onze klanten hun woning of bedrijfspand te verduurzamen, overleggen met overheden over beleid en trekken samen met coöperaties op om lokale projecten te realiseren. De lokale energietransitie start van onderop en hierbij is het belangrijk dat de randvoorwaarden van bovenaf goed zijn ingericht.
Ingrijpend verduurzamen
Een voorbeeld van zo’n versnelling zien we bij gemeenten. Zij hebben de ambitie én de verplichting om ingrijpend te verduurzamen. Woningen moeten van het gas af en er moet lokaal duurzame energie opgewekt worden.
We helpen de gemeenten bij de verschillende omgevingsfactoren om zo hun ambities waar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draagvlak bij omwonenden, schaarste op het landelijke stroomnet en aan inpassing van een grote opwekinstallatie in de omgeving.
Voordeel voor omgeving
Wij vinden het van groot belang om lokale verduurzaming te stimuleren met draagvlak van- en voordeel voor de omgeving. Bij gemeentelijke aanbestedingen voor de levering van energie betrekken we daarom zoveel mogelijk onze lokale partners bij verduurzamingsvraagstukken.
Vaak zoeken we samen met de energiecoöperaties in de regio naar passende oplossingen. Zo kunnen lokaal eigendom, goede inpassing in de omgeving en betrokkenheid van omwonenden bij zon- en/of windprojecten succesvol neergezet worden mede dankzij energiecoöperaties.
Behoeften
Deze aanpak, waarin we energiecoöperaties actief meenamen, leidde ook bij de recente aanbesteding van gemeenten in Noordoost Brabant tot gunning aan Greenchoice. Mede dankzij het plan om gemeenten te helpen met lokale omgevingsfactoren, waaronder draagvlak en lokaal eigendom, werd de inschrijving goed beoordeeld. De titel van onze inschrijving was dan ook: “Sneller verduurzamen dankzij een enthousiaste en betrokken omgeving”.
Ook in dit plan nemen energiecoöperaties een belangrijke positie in doordat zij goed voor ogen hebben hoe de omgeving te betrekken en waar de eventuele behoeften en bezwaren van bewoners liggen. Ook kunnen zij helpen lokale opwekking van en voor de directe omgeving op te tuigen.
Toekomstige kansen
De samenwerking met gemeenten biedt voor energiecoöperaties ook andere kansen. Bijvoorbeeld door het contact met inwoners op zich te nemen bij verduurzamingsvraagstukken aan de woning of bij de VvE. Greenchoice ziet daarbij ook mogelijkheden om samen met coöperaties andere, energiegerelateerde diensten te gaan bieden. Denk hierbij aan elektrisch vervoer en opslag van energie.
Wil jij met jouw energiecoöperatie ook samen met Greenchoice optrekken in de verduurzamingsvraagstukken van gemeenten? We horen graag van je! Stuur ons een bericht via cooperatie@greenchoice.nl. We nemen dan contact met je op om samen de mogelijkheden te verkennen.