Vraag jij je af wat je het beste kunt doen: zonnepanelen of isolatie? Het beste is natuurlijk allebei, maar voordat je zonnepanelen gaat installeren, kun je het beste met het isoleren van het dak beginnen. Voor het plaatsen van zonnepanelen moet het dak stevig en stabiel zijn. Zorg dus eerst dat alle werkzaamheden aan en onder het dak klaar zijn alvorens de panelen te plaatsen.
Het is ook niet meer dan logisch om eerst te zorgen dat de isolatie in orde is. Bij een niet geïsoleerd huis gaat namelijk meer dan 30 procent van de warmte door het dak verloren. Dus waarom zou je eerst duurzaam stroom opwekken om het daarna via het dak te laten ontsnappen?
Milieuvriendelijk je dak isoleren
Het dak isoleren is een goede beslissing, maar je kunt nog een stapje verder gaan: milieuvriendelijk of groen jouw dak isoleren. Kunststof isolatiematerialen (pur, EPS en XPS) isoleren uitstekend, maar zijn voor het milieu niet de beste keuze. Materialen als bijvoorbeeld kurk, hennep of houtwol zijn dat wel. Weeg voor- en nadelen even goed tegen elkaar af.
Zonnepanelen en isolatie
Met zonnepanelen heb je vanaf dag 1 profijt van je investering: je bent een stuk minder gevoelig voor prijsstijgingen van de energie. Dat zie je terug op je energierekening. Wanneer je de door jezelf opgewekte duurzame stroom gebruikt, geeft dat zonder meer een goed gevoel. Gebruik je de opgewekte energie ook voor een warmtepomp, dan heb je dubbel profijt, maar je moet wel zorgen dat je woning goed geïsoleerd is.
Isolatie van het huis is cruciaal als je een goed rendement wilt behalen met het opwekken van duurzame stroom. Het Bouwbesluit 2012 heeft de eisen voor het isoleren van een nieuwe woning of bij grote renovaties al flink aangescherpt. Hierdoor zijn recent gebouwde woningen al geschikt om zonnepanelen en een lagetemperatuurverwarming (LTV) te plaatsen, zoals een warmtepomp.
Zonnepanelen isolatie
Wist je dat zonnepanelen zelf ook isoleren? Ze isoleren natuurlijk niet in dezelfde mate als een dakisolatie, maar ze hebben wel een isolatie-effect. In de zomer valt de zon niet direct op het dak, maar op het zonnepaneel. Hierdoor blijft het onderliggende dak iets koeler. Bij een niet geïsoleerd dak kun je op zonnige dagen het verschil tussen de ruimten onder de zonnepanelen en ruimten zonder zonnepanelen goed voelen (en meten).
Ook in de winter hebben zonnepanelen een isolerende werking. Tussen het paneel en het dak bevindt zich een laag lucht. Deze heeft een kleine isolerende werking.