Veel woningbezitters kunnen met een hybride warmtepomp flink besparen op het energieverbruik. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zodat je cv-ketel minder hoeft te stoken. Zo gaat je gasverbruik omlaag én bespaar je op je gasrekening. Helaas is niet iedere woning geschikt om met een warmtepomp te verwarmen of is het beter om eerst een aantal andere duurzame maatregelen te nemen. We vertellen je graag wat meer over de hybride warmtepomp en hoe je zelf kunt testen of je woning geschikt is voor deze warmtepomp.
Elektrische warmtepomp vs. hybride warmtepomp
Je hebt verschillende soorten warmtepompen. De twee meest gebruikte soorten zijn de volledig elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. Bij de volledig elektrische warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig en wordt er volledig elektrisch verwarmd. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gebruikt de warmtepomp voor het verwarmen van je woning en de cv-ketel voor het verwarmen van tapwater. Is het buiten erg koud en verwarmt de warmtepomp toch niet genoeg? Dan springt je cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is een erg interessante optie wanneer je met een relatief lage investering eenvoudig je gasverbruik flink wilt verlagen.
Is mijn woning geschikt?
Om met een hybride warmtepomp je woning te verwarmen, moeten er een aantal zaken op orde zijn:
- Je woning is goed genoeg geïsoleerd. Dit geldt voor de meeste woningen met een bouwjaar na 1990.
- Je verwarming moet voldoende warmte kunnen afgeven. Vloer- of wandverwarming is hiervoor gemaakt. Heb je radiatoren of convectoren? Controleer dan eerst even of ze voldoende warmte afgeven.
- Je hebt een cv-ketel voor het verwarmen van je woning en het tapwater. Er moet naast of in de buurt van de ketel voldoende ruimte zijn om de warmtepomp te plaatsen.
Doe de isolatietest
Je kunt zelf testen of je woning voldoende geïsoleerd is en je verwarming voldoende warmte afgeeft. Hiervoor stel je de watertemperatuur van je cv-ketel in op 50 graden. Word je woning nog steeds comfortabel warm? Dan is je woning geschikt voor een hybride warmtepomp.
Houd wel rekening met het volgende: de uitkomst van de test is afhankelijk van de buitentemperatuur in de nacht. De test is het meest representatief als het in de nacht afkoelt tot ongeveer 4 graden en je de temperatuur tussen dag en nacht op de thermostaat niet meer dan 2 graden laat verschillen.
Past de warmtepomp in mijn huis?
We installeren bij onze klanten de hybride Elga-Ace warmtepomp van Remeha, die naast elk type cv-ketel is te installeren. Het is wel goed om te kijken hoe oud je cv-ketel is. Is de ketel ouder dan 10 jaar? Dan is het efficiënter om deze direct te vervangen door een warmtepomppakket met cv-ketel. Ook moet er naast of in de buurt van de cv-ketel voldoende ruimte zijn om de hybride warmtepomp te plaatsen. Over het algemeen is de hybride warmtepomp kleiner dan de cv-ketel.
Twijfel je nog of je woning geschikt is?
Is je woning voldoende geïsoleerd, geeft je verwarming voldoende warmte af en verwarm je je woning en water nu met een cv-ketel? Dan kun je flink besparen met een hybride warmtepomp! Met de warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag én bespaar je op je gasrekening. Wil je dat we even meekijken of je woning geschikt is voor een warmtepomp? Ga dan naar de warmtepomppagina voor meer informatie, bereken daar je besparing en stuur een vrijblijvende aanvraag naar onze adviseurs.