Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen bestaan er in veel soorten en maten: met of zonder buitenunit, all-electric of hybride, en met allerlei warmtebronnen. Hoe weet je welke warmtepomp voor jou werkt? Dat ligt aan jouw situatie. We denken graag met je mee.

Meer lezen

Warmtepomp met of zonder buitenunit

Een warmtepomp bestaat in veel gevallen uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit bevat de ventilator of pomp en de compressor. De binnenunit bevat het meet- en regelgedeelte en geeft de warmte af aan de verwarmingsinstallatie en warmwatervoorziening.

Er zijn ook warmtepompen zonder buitenunit. De compressor wordt dan binnenshuis geplaatst. Voor het aanzuigen van de omgevingslucht moet er wel een verbinding met de buitenlucht gemaakt worden, waardoor je waarschijnlijk aanpassingen in je huis moet maken. Ook moet je rekening houden met het (beperkte) geluid van de compressor binnenshuis. 

Verschillende warmtebronnen

De verschillende soorten warmtepompen worden over het algemeen ingedeeld naar de warmtebron en het medium waaraan de gewonnen warmte wordt afgestaan: 

  • lucht-water warmtepomp: warmte uit de omgevingslucht wordt afgestaan aan de warmwatervoorziening
  • lucht-lucht warmtepomp: warmte uit de omgevingslucht wordt afgestaan aan de lucht binnenshuis
  • water-water warmtepomp: warmte uit het grondwater wordt afgestaan aan de warmwatervoorziening
  • bodem-water warmtepomp: warmte uit de bodem wordt afgestaan aan de warmwatervoorziening. Let op: Bodem-water warmtepompen zijn meestal moeilijk te installeren in Nederland.

Wordt er over een bodemwarmtepomp gesproken, dan bedoelt men soms een water-water warmtepomp en soms een bodem-water warmtepomp. Het is daarom altijd goed om te controleren welke soort warmtepomp bedoeld wordt.

Al deze verschillende soorten warmtepompen werken volgens hetzelfde principe: een koudemiddel neemt de warmte uit de omgeving op en verdampt. Deze damp wordt door een compressor samengeperst, waardoor de damp condenseert en er warmte vrijkomt. Deze vrijgekomen warmte wordt afgegeven aan de warmwatervoorziening of de lucht van de woning. 

Hybride, electric-ready of all-electric

Ook lees je vaak over de hybride warmtepomp. Hierbij wordt de warmtepompinstallatie gekoppeld aan de bestaande cv-installatie. Bij kou (bijvoorbeeld een buitentemperatuur van 4 °C) schakelt de cv-installatie automatisch bij. Met een hybride installatie blijf je dus nog steeds gebruikmaken van de gasaansluiting. De tapwatervoorziening wordt bij dit type afgehandeld door de cv-installatie. Hierdoor heb je geen buffervat nodig om warm water op te slaan. Dat is handig, want zo heb je minder ruimte nodig.

Warmtepompinstallaties die geen gasaansluiting gebruiken om eventueel bij te verwarmen, worden ook wel all-electric warmtepompen genoemd. Er zijn ook electric-ready warmtepompen. Dit zijn warmtepompen die zowel hybride ingezet kunnen worden in combinatie met je ketel, maar met wat aanpassingen ook kunnen functioneren als een all-electric warmtepomp.

Welke soort warmtepomp kies je? 

Welke warmtepomp voor jouw situatie het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van jouw woonsituatie. De meest gebruikte warmtepomp in Nederland is de (hybride) lucht-water warmtepomp. Deze neemt niet veel ruimte in en kan daarom zowel in rijtjeshuizen als appartementen worden geïnstalleerd. Het is tevens de meest voordelige oplossing, aangezien de installatie vrij eenvoudig kan worden uitgevoerd. 
 
Voor een bodemwarmtepomp wordt er een paar meter onder de grond een groot leidingwerk aangelegd, om de aardwarmte op te nemen. Hierdoor is dit type warmtepomp eigenlijk enkel geschikt voor vrijstaande huizen met een grote tuin. Het aanleggen van het leidingwerk maakt dat de installatie van een bodemwarmtepomp een stuk duurder is in vergelijking met de lucht-water warmtepomp. Het voordeel is echter dat de bodemwarmtepomp in de winter een beter rendement heeft. 
 
Ook het installeren van een water-water warmtepomp is vrij kostbaar. Er moet namelijk een grondboring worden gedaan om bij het grondwater te komen. Je hebt vaak ook een vergunning nodig om het grondwater te mogen oppompen. De complexiteit maakt dat dit type warmtepomp maar zelden wordt toegepast in Nederland. Deze soort warmtepomp heeft, net als de bodemwarmtepomp, het voordeel dat het rendement in de winter een stuk beter is dan de lucht-water warmtepomp. Het grondwater heeft namelijk een redelijk constante temperatuur.  

Vermogen van de warmtepomp 

Niet alleen de soort warmtepomp is belangrijk bij de keuze, ook het vermogen van de pomp is belangrijk. Het vermogen van de warmtepomp is onder andere afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal personen dat van de warmwatervoorziening gebruikmaakt. Neem een erkende installateur in de arm voor het correct kiezen van de warmtepompinstallatie. Zo voorkom je dat achteraf het rendement van de installatie tegenvalt. 

LTV en HTV warmtepompen 

De meeste warmtepompen werken met een lage temperatuur verwarmingsinstallatie (LTV). Het water in de warmwatervoorziening wordt tot een temperatuur van maximaal 40 °C opgewarmd. Ideaal voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Een LTV-installatie maakt gebruik van moderne kleine radiatoren om ruimtes te verwarmen. 
 
De cv-installaties die we allemaal kennen, zijn hoge temperatuur verwarmingsinstallaties (HTV). De watertemperatuur in de ketel ligt tussen de 60 en 80 °C. Hierdoor kunnen 'ouderwetse' grote radiatoren gebruikt worden. Door te kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp is het niet nodig de oude cv-radiatoren in oudere woningen te vervangen. 
 
Een HTV warmtepomp is duurder dan een LTV warmtepomp. Omdat het water tot een veel hogere temperatuur wordt opgewarmd, is het rendement van de HTV pomp minder en het elektriciteitsverbruik hoger. Voordeel is dat er geen vloerverwarming aangelegd hoeft te worden of dat oude radiatoren niet vervangen hoeven te worden. Dus even goed rekenen wat voor jou het beste is. 

Welke soorten warmtepompen biedt Greenchoice? 

Bij Greenchoice bieden we op dit moment hybride, electric-ready en full electric oplossingen. Ook bieden we combinatiedeals aan met een cv-ketel, wanneer je kiest voor een hybride variant en je ketel aan vervanging toe is. We zoeken altijd naar de best passende oplossing bij jouw situatie.

Bekijk je opties