Energie besparen bij het thuiswerken

Meer over besparen

Door de huidige omstandigheden moeten veel mensen opeens vanuit huis werken. Dat heeft voor- en nadelen. Zeker op het gebied van energieverbruik, is het voor de hand liggend dat je meer gaat verbruiken wanneer je de hele dag thuis bent. Gelukkig vallen er een aantal makkelijke maatregelen te treffen, waardoor jouw extra energieverbruik beperkt blijft. Hieronder hebben wij de beste tips verzameld, waarmee jij zo weinig mogelijk energie verbruikt terwijl je vanuit huis werkt.

Inhoudsopgave

1. Trek een extra trui aan

Bij de meeste mensen kost het verwarmen van het huis de meeste energie. Wanneer je thuis werkt, ben je logischerwijs meer thuis. Hierdoor is het verleidelijk, zeker tijdens de koudere maanden, om de hele dag door te stoken. Aangezien dit bij de meeste huizen nog gebeurt met aardgas, is dit slecht voor zowel het klimaat als jouw portemonnee.

Daarnaast zijn er meerdere studies die aantonen dat je productiever bent bij een lagere temperatuur. Zet de verwarming dus lekker een of twee graden lager en trek een heerlijk dikke trui aan. Zo bespaar je niet alleen kosten voor jezelf, ook je productiviteit en het milieu zijn erbij gebaat.

2. Werk zoveel mogelijk in dezelfde kamer

In het verlengde van de bovenstaande tip, is het verstandig om een kamer in je huis aan te wijzen als werkkamer. Als je gedurende de dag voornamelijk in die kamer zit, hoef je namelijk alleen maar die ene kamer te verwarmen. Dit scheelt flink in de stookkosten. Ook is het beter voor het gescheiden houden van je werk-privésituatie! Wanneer je jouw werkruimte verlaat, ben je ook echt thuis.

3. Trek stekkers uit de stopcontacten

Stekkers die de hele dag in het stopcontact zitten, zorgen voor sluipverbruik. Sluipverbruik is een van de voornaamste redenen dat je energie verbruikt als je niet thuis bent, maar ook als je wel thuis bent is er sluipverbruik. Voor sommige apparaten, zoals de koelkast, is dit natuurlijk noodzakelijk. Maar er zijn veel stekkers in huis die niet de hele dag in het stopcontact hoeven te zitten. Zo is het bijvoorbeeld onnodig om de stekkers van je telefoon- of laptopoplader de hele dag in het stopcontact te laten zitten. Hiermee voorkom je de extra kosten die sluipverbruik met zich meebrengt.

4. Werk bij voorkeur op een laptop

Kies ervoor om thuis te werken op een laptop in plaats van op een desktop (als dit haalbaar is). Laptops verbruiken namelijk een stuk minder stroom dan desktops. Let er wel op dat je laptop niet de hele dag aan de oplader hangt. Dit is niet alleen slecht voor de batterij van je laptop, het zorgt ook voor onnodig energieverbruik. Laad dus jouw laptop op en werk vervolgens verder op de accu.

Ben je klaar voor de dag of ga je een langere pauze nemen? Zet je laptop dan echt uit, in plaats van op stand-by. Ook dit bespaart op de lange termijn flink wat energie.

5. Maak gebruik van daglicht

Eerder adviseerden wij al om zoveel mogelijk vanuit één kamer te werken om zo de stookkosten lager te houden. Kies hiervoor een kamer uit waar je veel daglicht binnen krijgt. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van de lampen in jouw huis, waardoor je minder energie verbruikt. Daarnaast is een ruimte met natuurlijk licht fijner om in te werken dan een donkere ruimte.

6. Stefan gaat even wandelen

En dan nu wat tips van collega's! Stefan trapt af: "Buiten wandelen is mijn favoriete methode om het binnen niet koud te krijgen. Het is ook nog eens een goedkope methode. Je hebt namelijk alleen jezelf en de buitenwereld nodig.

Dus, sta op van je stoel, trek je jas aan, sla desnoods een sjaal om je nek, open de voordeur en wandel. Daarna voelt je huis weer warm aan. Niet alleen omdat het binnen warmer is dan buiten, maar ook omdat je bloed is gaan circuleren door de beweging. En met een beetje geluk, is je hoofd leger dan toen je vertrok."

7. Emma doet extra sokken aan

Emma: "Ik woon in een jaren ’30 benedenwoning. Ook al heb ik de vloer onlangs geïsoleerd, hij voelt soms nog steeds koud aan. Koude voeten tijdens mijn thuiswerkdag vind ik echt niet prettig.

In plaats van de verwarming hoger te zetten trek ik geregeld een extra paar sokken aan of (extra tip!) mijn oude Uggs. Deze oldies met dikke zolen en zachte binnenkant houden mijn voeten de hele werkdag goed warm. Kan je geloven dat we 12 jaar geleden deze schoenen ook buiten aan hadden?!"

8. Kim pakt haar badjas er bij

Kim: "Ik zit toch veel stil achter mijn laptop als ik aan het werk ben. Daar warmt mijn lichaam niet bepaald van op. Toch weiger ik om direct de kachel op standje zomer te zetten. Dus om energie te besparen trek ik graag mijn badjas over mijn kleding aan als het koud is. De zachte stof is lekker warm en doordat de badjas lang is, voelt het bijna hetzelfde als wanneer ik met een fleecedekentje op de bank zit. Uiteraard trek ik hem weer uit wanneer ik in een meeting ga."

9. Susan heeft radiatorfolie en -ventilatoren

Susan: "We hebben gelukkig een aparte plek waar we kunnen werken thuis, maar dit is wel het koudste plekje van het huis. Ik wil de temperatuur niet alleen voor deze ruimte omhoog gooien. Ik heb daarom onder de radiator 3 SpeedComforts geplaatst en achter de radiators radiatorfolie. Ik merk gelijk verschil! Het werkt echt! De warmte wordt beter verspreid en blijft langer hangen. Ik zit dus nog wel even goed op mijn thuiswerkplek!"

10. Kajan doet squats

Kajan: "We lezen en horen het overal: zorg voor voldoende beweging tijdens het thuiswerken". Want de hele dag stilzitten en achter je laptop werken is killing voor schouders, nek en rug. Dus doe ik tussen de meetings door even tien squats en een minuutje een wallsit. Zo houd ik mijn lijf in beweging en voorkom ik nare klachten. En een mooie bijvangst is dat ik zo ook mijn interne kachteltje actief en warm houd!"

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Greenchoice heeft een handige app waarmee je eenvoudig energie kunt besparen. Door de app te downloaden krijg je inzicht in je stroomverbruik.

Download de app