Duurzaam energie besparen heeft vele voordelen. Voor het milieu en je portemonnee. Neem thuis de juiste maatregelen, ga bewuster om met gas en stroom en je verlaagt gemakkelijk je energieverbruik. Zo ga je klimaatverandering tegen terwijl je woonlasten omlaag gaan. We beginnen bij het begin en geven je vervolgens inspiratie om bewust te stoken. Én te koken.
Beginnen met energiebesparing
Waar begin je met energiebesparing? Om je verbruik te verminderen hoef je niet gelijk grote investeringen te doen of je hele energievoorziening aan te passen. Al met kleine veranderingen thuis lever je een goede bijdrage aan een beter milieu. Was op een lagere temperatuur, koop ledlampen en blijf iets minder lang onder de douche staan - of zet 'm een graadje lager. Bekijk ook eens hoeveel apparaten constant aan (of standby) staan zonder dat je ze gebruikt. Heb je al een slimme meter? Met een verbruiksmanager hou je heel goed in de gaten waar jouw energie naartoe gaat, en wordt het makkelijker om te besparen!
Bespaar je groen: zo doe je dat
Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen ervoor dat je minder afhankelijk bent van traditionele en vervuilende energiesoorten. Stap voor stap kun je duurzamer leven door bijvoorbeeld te beginnen met het aanschaffen van zonnepanelen. Je kunt daarnaast investeren in een warmtepomp en zonneboiler. Met het verduurzamen van je woning creëer je een win-win situatie: Het milieu is een handje geholpen en jij hebt minder energiekosten.
Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Genoeg klanten van Greenchoice zijn je voorgegaan. In een speciale serie blogs vertellen deze vooroplopers over de stappen die zij zelf hebben gezet om durzaam te wonen. Onze klanten Lieke en Puck vertellen in deze reeks over hun overstap op zonnepanelen en hun bewuste keuze voor groene stroom. Laat je inspireren door hun duurzame lessen!
Geld besparen door zuinig stoken
Ook door bewuster om te gaan met de verwarming valt er een hoop te besparen. Ruim 40% van je energierekening bestaat immers uit verwarmingskosten! Zorg er om te beginnen voor dat je cv-ketel en radiatoren optimaal kunnen werken. Ontlucht je radiatoren regelmatig, zorg dat er geen grote meubels voor staan en sluit waar mogelijk de deuren in huis. In ruimtes die je niet of weinig gebruikt hoeft de radiator eigenlijk überhaupt niet aan te staan, en over het algemeen is het ook warm genoeg als je de thermostaat één graad lager zet. ’s Nachts kan je de thermostaat op 15 graden zetten, dat bespaart je op jaarbasis al snel 100 euro. De beste tip om je stookkosten te verlagen is misschien wel een goede isolatie van je huis. Zo heb je minder last van de kou van buiten, en blijft de warmte binnen beter bewaard. In sommige gevallen kom je zelfs in aanmerking voor een subsidie als je begint met energiebesparende isolatiemaatregelen.
Inductie versus gas
Een makkelijke manier om op energie en kosten te besparen is ook het overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Inductie koken wordt steeds toegankelijker en populairder. Naast de veiligheid van deze vorm van koken en het feit dat je de temperatuur heel precies kunt afstellen, heeft het ook zeker voordelen voor het milieu en je portemonnee. Koken op inductie gaat over het algemeen sneller, en verbruikt minder energie dan koken op gas. Het echte voordeel voor het milieu begint wel pas als de elektriciteit die je voor het koken gebruikt ook daadwerkelijk groen is. Gelukkig wordt onze elektriciteit steeds groener. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om geen gas meer te gebruiken voor het koken, en van alle elektrische kookopties is inductie het minst belastend voor het milieu.