In huis slimmer met energie omgaan? Dat kun je structureel doen door het huis beter te isoleren of door zelf energie te gaan opwekken. Maar ook met een aantal kleine handelingen kun je al een hoop energie besparen en je energierekening verlagen. Vooral in de winter. Wij zetten 7 simpele tips op een rij!
1. Haal opladers uit het stopcontactHoe vaak laten we niet de laptop- en telefoonoplader in het stopcontact steken? Haal ze er na het opladen toch maar uit, want ook als apparaten al opgeladen zijn, verbruiken opladers nog energie. Wanneer je naast de opladers ook alle ‘slapende’ elektrische apparaten uit het stopcontact haalt, bespaar je al snel rond de zestig tot negentig euro per jaar!
2. Zet meubels niet tegen de verwarming aan
Zonde van al die warmte! De radiator verwarmt vooral het meubelstuk in plaats van de kamer. De ruimte voelt veel minder comfortabel aan, omdat de radiatoren de warmte niet goed kunnen verspreiden.
3. Doe de gordijnen dicht bij koud weer
Een gordijn werkt als een soort isolatielaag voor je ramen. Je houdt de kou buiten en de warmte binnen. Je gordijnen hangen er toch en echt mooi uitzicht heb je tijdens de avonduren ook niet meer, het is donker buiten. Een kleine moeite om ze dan ook dicht te trekken. Maar vergeet tip 2 niet! Wanneer je gordijnen voor radiatoren hangt en sluit, verspil je warmte.
4. Zet het deurtje van de oven na gebruik open
Wintertijd is de tijd van de warme ovenschotels. Gerecht klaar en opgediend? Laat na gebruik het ovendeurtje open, zo verwarmt het de kamer ook.
5. Gebruik radiatorfolie
Met radiatorfolie bespaar je eenvoudig energie en verspreid je de warmte beter in de ruimte. De radiatorfolie plaats je onzichtbaar aan de achterzijde van de radiator of tegen de muur waar de radiator staat. Radiatorfolie bespaart energie bij zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde muren.
6. Haal je diepvriesmaaltijd ’s ochtends al uit de vriezer
Je kunt een diepvriesmaaltijd ’s avonds opwarmen in de magnetron of in de oven. Maar beter is het om het ’s ochtends voordat je weggaat alvast te ontdooien. Dat scheelt een hoop energie!
7. Houd je deuren dicht
Laat warmte niet wegglippen! Houd altijd de deur dicht van de kamer waar je inzit en die je wilt verwarmen. Zo verdwijnt er minder warmte en bespaar je energie.
Pak jij het liever groter aan? Denk aan isoleren, het aanschaffen van zonnepanelen of duurzaam verwarmen met een warmtepomp.