Twee mannen vervangen samen een led-lamp om te besparen op hun stroomrekening

Simpele tips voor een lagere energierekening

In huis slimmer met energie omgaan? Dat kun je structureel doen door het huis beter te isoleren of door zelf energie te gaan opwekken. Maar ook met een aantal kleine handelingen kun je al een hoop energie besparen en je energierekening verlagen. Vooral in de winter. 

Onze tips

1. Haal opladers uit het stopcontact

Hoe vaak laten we niet de laptop- en telefoonoplader in het stopcontact steken? Haal ze er na het opladen toch maar uit, want ook als apparaten al opgeladen zijn, verbruiken opladers nog energie. Wanneer je naast de opladers ook alle ‘slapende’ elektrische apparaten uit het stopcontact haalt, bespaar je al snel rond de zestig tot negentig euro per jaar!

Heb je veel apparaten in een stopcontact zitten? Investeer dan in een stekkerdoos met een aan-/uitknop. Zo ben je in één keer klaar.

2. Zet meubels niet tegen de verwarming aan

Zonde van al die warmte! De radiator verwarmt vooral het meubelstuk in plaats van de kamer. De ruimte voelt veel minder comfortabel aan, omdat de radiatoren de warmte niet goed kunnen verspreiden.

Wil je je meubels wel daar hebben staan? Schuif ze dan ongeveer tien centimeter naar voren. Zo heeft de warmte ruimte om te ontsnappen.

3. Doe de gordijnen dicht bij koud weer

Een gordijn werkt als een soort isolatielaag voor je ramen. Je houdt de kou buiten en de warmte binnen. Je gordijnen hangen er toch en echt mooi uitzicht heb je tijdens de avonduren ook niet meer, het is donker buiten. Een kleine moeite om ze dan ook dicht te trekken.

Maar vergeet tip 2 niet! Wanneer je gordijnen voor radiatoren hangt en sluit, verspil je warmte. Staat je verwarming nog aan en heb je gordijnen tot de vloer? Leg dan je gordijnen op de vensterbank. Zo kan de warmte van je radiator ontsnappen, maar blijft de kou van de ramen uit je kamer.

4. Gebruik radiatorfolie

Met radiatorfolie bespaar je eenvoudig energie en verspreid je de warmte beter in de ruimte. Dit komt omdat je niet je buitenmuur probeert te verwarmen, maar de warmte van je radiator juist allemaal de ruimte in gaat.

De radiatorfolie plaats je onzichtbaar aan de achterzijde van de radiator of tegen de muur waar de radiator staat. Radiatorfolie bespaart energie bij zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde muren.

5. Haal je diepvriesmaaltijd ’s ochtends al uit de vriezer

Je kunt een diepvriesmaaltijd ’s avonds opwarmen in de magnetron of in de oven. Maar beter is het om het ’s ochtends voordat je weggaat alvast te ontdooien. Dat scheelt een hoop energie!

6. Houd je deuren dicht

Laat warmte niet wegglippen! Houd altijd de deur dicht van de kamer waar je inzit en die je wilt verwarmen. Zo verdwijnt er minder warmte en bespaar je energie.

7. Zorg dat je woning goed geïsoleerd is

Stap één naar een energiezuinig huis is goede isolatie. Vraag jezelf maar eens af, zou je de ramen open laten staan in de winter, terwijl je probeert je huis lekker warm te stoken? Grote kans dat jouw antwoord nee is, en terecht vinden wij. De buitenwereld verwarmen is niet alleen zonde van de energie die je daarmee verspilt, maar ook voor de onnodige kosten die je maakt.

In feite gebeurt hetzelfde in een slecht geïsoleerde woning. Zonder goede isolatie ontsnapt namelijk een deel van de warmte die je opwekt naar de buitenwereld. Dit gebeurt via je muren, dak, vloer, deuren, ramen en kozijnen. Door te zorgen dat deze punten allemaal goed geïsoleerd zijn, hou je zoveel mogelijk warmte binnen, waardoor er een stuk minder energie nodig is. 

8. Installeer een verbruiksmanager

De naam zegt het eigenlijk al. Met een verbruiksmanager krijg je inzicht in de energie die je verbruikt. Greenchoice heeft voor haar klanten een app ontwikkeld, waardoor zij realtime inzicht hebben in hun energieverbruik. Dankzij dit inzicht, is het gemakkelijk te achterhalen waar mogelijkheden liggen om te besparen op je energieverbruik.

9. Let op je waterverbruik

De gemiddelde Nederlander gebruikt meer dan 100 liter kraanwater per dag. Doordat water in de toekomst steeds schaarser zal worden, is het belangrijk dat we bewust omgaan met ons waterverbruik. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen je waterverbruik te verminderen.

De makkelijkste is het installeren van waterbesparende kranen. Hier heb je na de installatie geen omkijken meer naar. Daarnaast zijn er nog talloze mogelijkheden om je watergebruik te verminderen. Zet bijvoorbeeld een douchewekker voordat je onder de douche stapt, zodat je niet langer dan nodig blijft staan. Of let erop dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser, alleen aanzet als deze echt vol zitten.

Meer weten?

Wil je wat meer persoonlijk advies? Kijk dan op onze bespaarhulp. Daar krijg je allerlei handige tips speciaal voor jouw woning, van gratis tips tot grote investeringen.

Ga naar de Bespaarhulp