Windmolens in lang gras wekken stroom op voor klanten van Greenchoice

Hoe duur is je eigen windmolen?

In Nederland waait het hard en veel. Precies dat maakt ons land zo enorm geschikt voor het opwekken van windenergie. Dit gebeurt meestal in windmolenparken, waar veel windmolens gegroepeerd bij elkaar staan. Maar wist je dat je ook thuis een kleine windmolen kunt plaatsen? Met zo’n particuliere windmolen op je dak wek je ook groene stroom op, net zoals met bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar lang niet voor iedereen is particulier windenergie opwekken weggelegd. Zo levert een windmolen voor thuis niet op alle plekken milieuwinst op en kost de investering behoorlijk veel. Daarom is het goed om kritisch te kijken naar een windmolen voor thuis.

Lees meer

Kosten van een windmolen

Met een kleine windturbine wek je, onder de juiste omstandigheden, genoeg schone elektriciteit op om je woning van stroom te voorzien. De prijzen van kleine windmolens zijn erg verschillend. Er zijn turbines van minder dan duizend euro, maar ook windmolens met een groter vermogen die duizenden euro’s kosten. Er komt bovendien nog een hoop bij kijken: van grondige studies om te bepalen wat de beste plek is voor de plaatsing, tot het aanvragen van één of meerdere vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Is een windmolen voor thuis rendabel?

Als je stroom opwekt met een windmolen voor thuis scheelt dit op je energierekening. De investering voor een particuliere windmolen ligt echter erg hoog. Wat kost een kleine windmolen dan? De kosten voor de aanschaf en installatie van een kleine windturbine liggen tussen de zeshonderd en enkele duizenden euro’s. Binnen de technische levensduur van twintig jaar verdien je deze investering eigenlijk nooit terug. Een kleine windmolen levert in het meest gunstige geval 1.000 kWh per jaar op. Dit is minder dan de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen. Het plaatsen van een windmolen voor thuis doe je dan ook met name uit milieuoverwegingen. 

Maar ook deze milieuwinst is bij particulier windenergie opwekken niet gegarandeerd. Een kleine windmolen zorgt alleen voor milieuwinst als deze meer energie levert dan wat het kost om de molen te maken en laten afbreken. Dat gebeurt alleen op plaatsen waar het voldoende waait. Een gemiddelde windsterkte van 5,5 m/s is zeker nodig. Daarbij moeten er niet teveel andere gebouwen in de buurt staan. Een woning in een open veld is hierdoor vaak wel geschikt als locatie, maar een eengezinswoning in de bebouwde kom niet. Hoeveel de windturbine uiteindelijk oplevert hangt dus compleet af van de locatie en de wind.

Mag je zomaar een kleine windmolen plaatsen?

Met een windmolen voor thuis wek je energie op voor je eigen huishouden. Om dit te doen plaats je een kleine windturbine op je dak of in je tuin. Dit mag niet zomaar. Aangezien zo’n kleine windmolen behoorlijk zichtbaar is, zul je hier eerst een vergunning voor moeten aanvragen. Afhankelijk van je woonplaats kan dit best lastig zijn. Misschien zitten je buren wel helemaal niet te wachten op zo’n windmolen in hun uitzicht. Als je graag een eigen windmolen wilt plaatsen, is het dus goed om hier rekening mee te houden.

Regelgeving en subsidie windmolen

Subsidies kunnen ervoor zorgen dat windmolens nu of op den duur toch een goede keuze zijn. In een aantal provincies en gemeenten krijg je subsidies voor de aanschaf van een eigen windturbine. Op nationaal niveau is hier nog geen regelgeving voor. Ondernemers kunnen aanspraak maken op een energie-investeringsaftrek wanneer de aanschaf geldt als een investering in duurzame energie. Of het financieel een goede keuze is om een windmolen te kopen blijft erg afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Onderzoek dus altijd goed met welke kosten je in jouw geval te maken zult krijgen, en waar je de komende twintig jaar op kunt rekenen qua opbrengst. Zo maak je een weloverwogen keuze om te investeren in je eigen windenergie.

Een makkelijker manier om je eigen stroom op te wekken? Bekijk ons aanbod voor zonnepanelen

Bekijk onze opties