Een windmolen voor thuis, dit moet je weten
In Nederland waait het hard en veel. Precies dat maakt ons land zo enorm geschikt voor het opwekken van windenergie. Dit gebeurt meestal in windmolenparken, waar veel windmolens gegroepeerd bij elkaar staan. Maar wist je dat je ook thuis een kleine windmolen kunt plaatsen? Met zo’n particuliere windmolen op je dak wek je ook groene stroom op, net zoals met bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar lang niet voor iedereen is particulier windenergie opwekken weggelegd. Zo levert een windmolen voor thuis niet op alle plekken milieuwinst op en kost de investering behoorlijk veel. Daarom is het goed om kritisch te kijken naar een windmolen voor thuis.
Mag je zomaar een kleine windmolen plaatsen?
Met een windmolen voor thuis wek je energie op voor je eigen huishouden. Om dit te doen plaats je een kleine windturbine op je dak of in je tuin. Dit mag niet zomaar. Aangezien zo’n kleine windmolen behoorlijk zichtbaar is, zul je hier eerst een vergunning voor moeten aanvragen. Afhankelijk van je woonplaats kan dit best lastig zijn. Misschien zitten je buren wel helemaal niet te wachten op zo’n windmolen in hun uitzicht. Als je graag een eigen windmolen wilt plaatsen, is het dus goed om hier rekening mee te houden.
Is een windmolen voor thuis rendabel?
Als je stroom opwekt met een windmolen voor thuis scheelt dit op je energierekening. De investering voor een particuliere windmolen ligt echter erg hoog. Wat kost een kleine windmolen dan? De kosten voor de aanschaf en installatie van een kleine windturbine liggen tussen de zeshonderd en enkele duizenden euro’s. Binnen de technische levensduur van twintig jaar verdien je deze investering eigenlijk nooit terug. Een kleine windmoelen levert in het meest gunstige geval 1000kwh per jaar op. Dit is minder dan de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen. Het plaatsen van een windmolen voor thuis doe je dan ook met name uit milieuoverwegingen.
Maar ook deze milieuwinst is bij particulier windenergie opwekken niet gegarandeerd. Een kleine windmolen zorgt alleen voor milieuwinst als deze meer energie levert dan het maken en laten afbreken van de molen kost. Dat gebeurt alleen op plaatsen waar het voldoende waait. Een gemiddelde windsterkte van 5,5 m/s is zeker nodig. Daarbij moeten er niet teveel andere gebouwen in de buurt staan. Een woning in een open veld is hierdoor vaak wel geschikt als locatie, maar een eengezinswoning in de bebouwde kom niet. Hoeveel de windturbine uiteindelijk oplevert hangt compleet af van de locatie en de wind.
Particulier investeren in windenergie: een alternatief
Hoewel een windmolen voor thuis erg mooi klinkt, zitten er in de praktijk dus nog de nodige haken en ogen aan. De economische investering haal je er eigenlijk nooit uit en ook milieuwinst is lang niet overal gegarandeerd. Blijkt een windmolen voor thuis voor jou niet rendabel te zijn? Dan is het toch mogelijk om particulier te investeren in windenergie. Dit kan met de WindVangers van Greenchoice. Hiermee koop je een stukje van de opbrengst van een windmolen van ons eigen windmolenpark aan het Hartelkanaal. Zo hoef jij zelf geen windmolen te laten bouwen en geniet je toch van de voordelen van windenergie. Je bespaart op je energierekening én draagt bij aan de energietransitie. Dat is fijn voor jezelf en fijn voor de wereld.