Wat is een warmtewisselaar?

Meer over verwarmen

Als het gaat over duurzame energie denken we in eerste instantie vaak aan zonnestroom, windstroom en groen gas. Naast het gebruik van natuurlijke energiebronnen zijn er ook andere opties om jouw woning te verduurzamen. Eén van die andere opties is een warmtewisselaar. Met een warmtewisselaar maak je gebruik van warmte en energie die anders verloren zou gaan. Zo bespaar je op jouw energieverbruik!

Meer lezen

Hoe werkt een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar geeft de warmte van een gas of vloeistof over aan een ander gas of vloeistof, zonder dat die stoffen zelf met elkaar in contact komen. De bron van die warmte is vaak natuurlijke energie of restwarmte. Je gebruikt een warmtewisselaar voor het reguleren van de temperatuur in een ruimte en voor de uitwisseling van warmte tussen de twee gassen of vloeistoffen.

Bij de uitwisseling van warmte gebruikt een warmtewisselaar warmte die al aanwezig is. Hiervoor stroomt bij een bodemwarmtewisselaar bijvoorbeeld een mengsel van water en glycol door buizen in de grond. Dit koude mengsel neemt natuurlijke en altijd aanwezige aardwarmte op uit de bodem. Deze warmte kan elders in het systeem dan weer gebruikt worden bij andere processen.

Warmtewisselaar in jouw CV

Er bestaan verschillende soorten warmtewisselaars, zoals platenwisselaars, warmtewielen en twincoilsystemen. De manier waarop de warmtewisseling plaatsvindt is bij elk systeem verschillend. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat steeds nuttige warmte uit de buitenlucht, de aarde of bijvoorbeeld grondwater gebruikt wordt voor het verwarmen van jouw woning.

Ook in je CV zitten één of meerdere warmtewisselaars. Deze zorgen ervoor dat de warmte die vrijkomt met de verbranding van aardgas zo effectief mogelijk wordt gebruikt om het water in je verwarmingssysteem op temperatuur te krijgen, zonder dat deze twee direct contact met elkaar hebben. Veel CV's hebben ook nog een tweede warmtewisselaar. Deze helpt het tapwater te verwarmen met de restwarmte van je verwarming die anders via de rookgasafvoer verloren zou gaan. Zo bespaar je dus op je gasgebruik!

Je woning verduurzamen met een warmtepomp

Ook in een warmtepomp zitten warmtewisselaars die warmte onttrekken uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Deze warmte gebruikt de warmtepomp bijvoorbeeld om het water in je verwarmingssysteem op te warmen. Doordat de warmtepomp zelf op elektriciteit werkt, bespaar je zo extra op je gasrekening. Je woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat de aanschaf van een warmtepomp rendabel wordt. Denk hierbij aan goede isolatie en HR glas.

Benieuwd naar de voordelen van een warmtepomp?

Greenchoice helpt je hier graag mee verder.

Bekijk onze opties