Krijg jij je warmte thuis via blok- of stadsverwarming? Dan ontvang je jouw warmte niet van een grote energieleverancier, maar van een lokale bron via een lokaal netwerk. Restwarmte van een energiecentrale bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Dit betekent ook dat je niet aangesloten bent op het landelijke energienetwerk, en dat je geen vrije keuze hebt tussen verschillende leveranciers: je gebruikt simpelweg de warmte die bij jou in de buurt beschikbaar is. Omdat overstappen niet zomaar mogelijk is, heeft jouw leverancier in feite een monopoliepositie. In de Warmtewet word jij daarom als consument beschermd. In dit artikel leggen we uit hoe en waarom.
Wat wordt er geregeld in de Warmtewet?
Warmte wordt in ons land gezien als basisbehoefte. Met de Warmtewet zorgt de overheid ervoor dat huishoudens die aangesloten zijn op blok- of stadsverwarming altijd beschikken over voldoende én betaalbare warmte. In de wet wordt beschreven wat er in je contract vastgelegd moet zijn, hoe je warmteverbruik wordt gemeten en wanneer er bijvoorbeeld recht op compensatie ontstaat. Zo ben je verzekerd van goede service, duidelijke regels en informatie en een overzichtelijke factuur waarop je precies ziet waar je voor betaalt. De Warmtewet geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een aansluiting tot 100 kilowatt. Van de 8 miljoen huizen in Nederland is al zo'n 6% aangesloten op stadsverwarming.
Maximumprijs en vastrecht
Doordat de overheid een maximum tarief hanteert voor warmte via het warmtenet, ben je altijd verzekerd van een redelijke prijs voor stadsverwarming. Je betaalt in ieder geval nooit meer voor je warmte als dat je had gedaan bij het gebruik van gas: zo heb jij als consument een eerlijke prijs, en worden mensen tegelijkertijd aangemoedigd om van het aardgas af te gaan. Zo zijn we een stap dichterbij de doelstellingen in het Klimaatakkoord. De warmte wordt berekend in gigajoules, en voor elke GJ die je verbruikt betaal je een vaste prijs. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand voor de kosten van het onderhoud en beheer van de installatie en andere leveringsonafhankelijke kosten. Dit wordt vastrecht genoemd, en staat dus los van je daadwerkelijke warmteverbruik. Ook voor het aan- en afsluiten en het gebruik van de afleverset bestaan maximumtarieven. Al deze tarieven worden opgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De huidige prijzen voor blok- en stadsverwarming vind je hier.
Wat is er veranderd in de Warmtewet 2020?
De vernieuwde Warmtewet ging deels al in 2019 in werking. Het ging toen vooral om je rechten in het geval van storingen en onderhoud aan het warmtenet, en de termijnen van je eind- of jaarnota. In 2020 is er een nieuwe tariefregeling ingegaan: je vastrecht wordt nu bepaald op basis van het type aansluiting dat je hebt en of je de warmte alleen gebruikt voor verwarming of ook voor warm water. De vergoeding voor de warmte afleverset wordt bepaald aan de hand van de capaciteit. Daarnaast zijn er nu ook maximumtarieven voor de levering van koude. Dit geldt alleen als de koude nodig is voor de levering van warmte, bijvoorbeeld in het geval van Warmte Koude Opslag systemen. Bij een gemiddeld verbruik zullen je jaarlijkse kosten ongeveer gelijk blijven, of zelfs iets dalen. De komende jaren worden er nog veel wijzigingen doorgevoerd in de wet. In 2022 treed naar alle waarschijnlijkheid de 'Warmtewet 2.0' in werking.