Wat zijn transparante zonnepanelen en hoe werken ze?

Denk je aan zonnepanelen, dan denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan zwarte of blauwe panelen. Er bestaan in zonnepanelenland echter meer soorten panelen dan de reguliere die je vaak op daken ziet. Eén van die soorten is transparant. Transparante zonnepanelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zonnepanelen die licht doorlaten en waar je dus doorheen kijkt. Hierdoor zijn ze geschikt om op plekken te plaatsen waar traditionele zonnepanelen het zicht of licht zouden blokkeren. Wil je meer weten over doorschijnende zonnepanelen? Lees dan verder.

Inhoudsopgave

Hoe werken zonnepanelen die licht doorlaten?

Door de jaren heen hebben veel wetenschappers geprobeerd om lichtdoorlatende zonnepanelen te ontwikkelen die net zo efficiënt zijn als traditionele zonnepanelen. Hiervoor zijn veel verschillende technieken geprobeerd, met wisselend succes. De nieuwste technologie hiervoor is ontwikkeld door Koreaanse wetenschappers. Zij hebben zonnepanelen geperforeerd met gaatjes ter grootte van een menselijk haar. Deze minuscule gaatjes worden in een speciaal ontwikkeld patroon in de zonnepanelen geboord, zodat het voor menselijk oog lijkt alsof het zonnepaneel doorschijnend is.

Welke toepassingen zijn er voor doorschijnende zonnepanelen?

Zit je thuis wel eens lekker te genieten van de zon in je veranda of serre? Groot gelijk heb je. De glazen overkoepeling van veranda’s en serres zijn perfect geschikt zijn om te vervangen met doorschijnende zonnepanelen. In theorie zijn alle ramen en andere glazen delen van gebouwen geschikt om te vervangen met transparante zonnepanelen. De meeste gebouwen zouden in dat geval voorzien in hun eigen energiebehoefte. Dit zou enorm helpen met de energietransitie. Uiteraard zijn er genoeg praktische hordes te nemen voordat het zover zou zijn.

Wat zijn de nadelen van transparante zonnepanelen?

Het grootste probleem met transparante zonnepanelen is dat ze op dit moment nog minder efficiënt zijn dan reguliere zonnepanelen. Dit is ook niet onlogisch als we kijken naar de techniek die de Koreaanse wetenschappers hebben ontwikkeld. Door gaatjes in het paneel te boren, verkleinen ze in feite het werkend oppervlak. Hierdoor is het niet gek dat ze per paneel minder stroom opwekken.

Afhankelijk van jouw thuissituatie zijn traditionele zonnepanelen waarschijnlijk gewoon nog de beste keuze, omdat deze het meest (kosten)efficiënt zijn. Wil je daarover meer weten? Lees het op onze pagina over zonnepanelen.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor