Elke woning en elk dak zijn uniek. Ligt jouw dak bijvoorbeeld de hele dag volledig in de zon of valt er in de middag schaduw op door de dakkapel van de buren? Er zijn twee soorten systemen om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen optimaal duurzame energie kunnen opwekken. Er is namelijk onderscheid tussen een serie of parallel geschakelde systeem. Hieronder lees je wat het verschil is en wat het beste bij jouw daksituatie past.
Onderdelen zonnepaneelsysteem
Eerst even een korte uitleg over de onderdelen van een zonnepaneelsysteem en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het zonnepaneel. De zonnecellen in de panelen vangen de zonne-energie op en zetten dit om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt via de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer vervoerd. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, de stroom zoals je in huis gebruikt. Vanuit de omvormer gaat de stroom door naar de meterkast en wordt vervolgens verdeeld over de plekken in de woning die om stroom vragen.
Er zijn twee manieren om de zonnepanelen, kabels en omvormer met elkaar te verbinden: serie of parallel geschakeld.
Serie geschakeld systeem
De meeste zonnepanelen worden met een serie geschakeld systeem geïnstalleerd. Dit betekent dat alle zonnepanelen achter elkaar gekoppeld zijn. De opgewekte energie van alle zonnepanelen wordt gezamenlijk naar de omvormer geleid. Het voordeel hiervan is dat de opgewekte energie door minder onderdelen, zoals kabels en verbindingsstukken, heen moet. Hierdoor verplaatst de energie zich makkelijk van de panelen naar de omvormer en heb je minder verlies.
Een serie geschakeld systeem is nadelig als er (een deel van de dag) op een of enkele panelen schaduw valt. Als een paneel hierdoor minder goed functioneert, dan heeft dit invloed op de opbrengst van alle panelen. Je kunt vergelijken met een snoer kerstlampjes van vroeger. Valt één lampje uit? Dan heeft dit effect op de hele snoer en vallen alle lampjes uit.
Parallel geschakeld systeem
Als er kans is op schaduw, dan wordt vaak een parallel geschakeld systeem geadviseerd. Waar bij een serie geschakeld systeem alle zonnepanelen aan elkaar verbonden zijn, worden de panelen bij een parallel geschakeld systeem los van elkaar geïnstalleerd. Valt op een van de panelen schaduw? Dan blijven de overige panelen op volle kracht werken. Zo heeft een paneel dat minder goed functioneert geen invloed op de opbrengst van de overige panelen.
Bij dit type systeem wordt bij elk zonnepaneel een micro-omvormer geïnstalleerd in plaats van één omvormer voor alle panelen. De micro-omvormer werkt hetzelfde als de omvormer bij een serie geschakeld systeem. Het enige verschil is dat de energie van de zonnepanelen via hun eigen micro-omvormer naar de meterkast gaat, terwijl dit bij serie geschakeld in het cirkeltje gebundeld wordt.
Het is goed om te weten dat de micro-omvormers van een parallel systeem nog andere voordelen hebben ten opzichte van een serie geschakeld systeem. Micro-omvormers nemen geen ruimte in de woning in, hebben een hogere betrouwbaarheid en brandveiligheid én maken geen geluid. Tot slot wordt bij de micro-omvormers van het merk Enphase, die wij momenteel installeren, een garantie van 25 jaar afgegeven ten opzichte van de omvormer van het merk Growatt.
Serie of parallel geschakelde zonnepanelen?
Door de vele voordelen is een parallel geschakeld systeem met omvormers vaak de beste keuze en is het de investering waard. Heb je te maken met schaduw, ook al is dit maar een paar uur per dag? Dan adviseren we een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers. Op deze manier haal je het beste uit je dak. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een parallel geschakeld systeem hoger liggen. Kunnen we alle zonnepanelen op hetzelfde dak en in dezelfde hellingshoek plaatsen én is er de hele dag geen schaduw? Dan kan je voor een serie geschakeld systeem kiezen.
Wil je weten wat voor jouw daksituatie de beste optie is? Onze adviseurs helpen je graag verder. Klik hier om een persoonlijk aanbod aan te vragen. Een van onze adviseurs neemt de situatie met je door en geeft je een advies dat past bij jouw situatie.