Hoe werken zonnepanelen?

Meer over zonnepanelen

In Nederland gebruiken steeds meer mensen de zon als voornaamste energiebron. We staan zelfs op de derde plek van Europa wat betreft de groei in het gebruik van zonnestroom. De zon is een duurzame en hernieuwbare bron, die nooit opraakt. Met de zonnepanelen van Greenchoice kan je zelf stroom opwekken uit de zon. Maar hoe werkt een zonnepaneel precies en hoe haal je er energie uit? 

Inhoudsopgave

Zonnestralen omzetten in stroom

Een zonnestraal bestaat uit verschillende onderdelen: zichtbaar licht, ultraviolet en infrarood (warmtestraling). Al die zichtbare en onzichtbare straling komt aan in de vorm van kleine pakketjes energie; fotonen genoemd. Het doel van een zonnepaneel is om zoveel mogelijk fotonen te ontvangen, om daarmee elektrische spanning (voltage) te creëren.

De fotonen worden opgevangen door de zonnecellen in een zonnepaneel. Deze bevatten een laag met siliconen kristallen, die alleen stroom geleiden als er licht op valt. Dit komt door een verschil in de boven- en onderkant van het laagje siliconen: de bovenkant heeft meer openingen waar elektroden naartoe worden geleid. Met behulp van de siliconen laagjes zetten de zonnecellen met behulp van deze elektroden de fotonen uit de zonnestralen om in energie. Dit omzetten van licht naar energie noemen we een fotovoltaïsche reactie. Hierom noemen we zonnepanelen ook wel fotovoltaïsche systemen (photo voltaic in het Engels), ofwel PV-systemen.

Het omvormen van zonnestroom

Voordat je opgewekte energie uit de zon als stroom kunt gebruiken, moet een omvormer die energie omzetten. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van een zonnepaneel omgezet wordt in wisselstroom. Daarna gaat die stroom via je huis naar je meterkast. Alle stroom die je huishouden niet gebruikt, lever je terug naar het stroomnet.

Ook zorgt de omvormer voor een maximale prestatie van de zonnepanelen, en kunnen ze de opbrengst van je systeem meten. Een omvormer is dus een essentieel onderdeel van je zonnestroomsysteem.

Hoe werkt de omvormer?

De omvormer zet dus zonne-energie om in bruikbare stroom. Daarnaast zorgt de omvormer voor een maximale prestatie en efficiëntie van je zonnepanelen.

De omvormer kan ook de opbrengst van je zonnestroomsysteem meten en regelen dat je zonnepanelen op de meest efficiënte spanning werken. Dit wordt ook wel de Maximal Power Point Tracking (MPPT) genoemd. Een omvormer bepaalt daarmee ook het rendement van je zonnestroomsysteem. En hoe beter het rendement, hoe meer zonnestroom wordt omgezet in bruikbare stroom voor in huis.

De omvormer heeft ten slotte een veiligheidsfunctie, doordat die het stroomnet in de gaten houdt. Wanneer er sprake is van een te hoge spanning of frequentie, wordt de omvormer meteen automatisch uitgeschakeld. Zo zorgt een goede omvormer voor een veilige zonnestroominstallatie.

Zonnepanelen bij jou thuis

In de winter schijnt de zon natuurlijk minder vaak dan in de zomer. Gelukkig betekent dit niet dat zonnepanelen tijdens de koudere maanden geen stroom meer opwekken: ook bij veel bewolking vallen er genoeg zonnestralen op de panelen om stroom op te wekken.

Zonnepanelen zijn dus een toegankelijke en duurzame optie om je huishouden van energie te voorzien. Ben je benieuwd wat voor voordelen zonnepanelen jou opleveren? Vraag vrijblijvend een aanbod op maat aan. En vind bij ons meer informatie over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Benieuwd wat zonnepanelen voor jou betekenen?

Lees dan meer over zonnepanelen en vraag vrijblijvend een aanbod op maat aan!

Lees meer