Dat het klimaat verandert staat vast: door de steeds maar groeiende hoeveelheid broeikasgassen in de lucht stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Dit heeft allerlei gevolgen voor het milieu, en dus ook voor ons. In Nederland merken we steeds meer van die klimaatverandering. Zo hebben we geregeld te maken met extreem weer en is het ook hier gemiddeld warmer dan voorheen.
De oorzaken van hittegolven, droogte en andere weersextremen
Klimaatverandering heeft verschillende oorzaken. Naast verschillende, natuurlijke processen, spelen vooral broeikasgassen zoals CO2 en methaan hierbij een grote rol. Deze gassen komen bijvoorbeeld vrij bij de verbranding van olie, gas en kolen (CO2), of zijn een gevolg van grootschalige landbouw en veehouderij (methaan). Broeikasgassen houden warmte vast en zorgen er zo voor dat het steeds warmer wordt op aarde: het broeikaseffect. Over de vorige eeuw gemeten is de gemiddelde temperatuur op aarde al met 1 graad gestegen. Mede door deze globale opwarming is ook de zeespiegel flink gestegen, met zo'n 20 centimeter.
Krijgen we in Nederland ook met extreem weer te maken?
Een opwarming van 1 of 2 graden klinkt misschien niet heel alarmerend, maar heeft toch grote gevolgen voor mens en natuur. Zo begint het bloeiseizoen van bloemen en planten hier nu al eerder in het jaar. Gebieden met veel natuur veranderen zo van opbouw en structuur, waardoor ook bepaalde diersoorten uitsterven of vertrekken naar een ander gebied. Maar de opwarming leidt ook tot extreem weer waar wij als mensen direct last van hebben. Droge periodes worden steeds langer, terwijl regenbuien en stormen zwaarder worden dan voorheen. Onze infrastructuur en dijken moeten hierop worden aangepast, zeker omdat een groot deel van ons land onder de zeespiegel ligt. Deze klimaatadaptatie kost veel geld, maar is hard nodig. Extreme droogte en hitte elders in de wereld heeft in onze geglobaliseerde wereld bovendien ook invloed op de internationale handel, en kan leiden tot klimaatvluchtelingen.
Verduurzamen om klimaatverandering tegen te gaan
Hoewel de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland op dit moment nog redelijk meevallen, is het toch belangrijk dat we alles doen wat we kunnen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Zowel op nationaal als internationaal vlak zijn er inmiddels vele wetten, verdragen en akkoorden die ervoor moeten zorgen dat we minder CO2 gaan uitstoten. In het Klimaatakkoord staat dat we in 2050 nog maar 5% van de CO2 mogen uitstoten ten opzichte van 1990. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat in 2030 70% van alle Nederlandse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig moet zijn. Overstappen op groene stroom speelt dus een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering! Draag jij ook een steentje bij aan een duurzamer Nederland?