Windenergie is de afgelopen decennia een steeds belangrijkere bron van duurzame energie geworden in Nederland. Samen met andere groene alternatieven zoals zonne-energie hebben we de energie die wordt opgewekt door windmolens nodig om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Maar hoe heeft het gebruik van windmolens zich eigenlijk ontwikkeld? Lees hier meer over de geschiedenis van windenergie.
De geschiedenis van windenergie
Het basisprincipe van windmolens is simpel: de wieken van de molen worden door de wind in beweging gebracht, en die beweging wordt omgezet in nuttige energie. Schone, groene stroom bijvoorbeeld! Dat de wind ingezet kan worden als hulpmiddel is al sinds de verre oudheid bekend. De eerste echte voorlopers van de windmolen die we vandaag de dag kennen, werden in Perzië al gebruikt in de 7e eeuw. In de eeuwen erna verspreidde het gebruik ervan zich naar Europa en de rest van de wereld. Aanvankelijk werden molens gebruikt om taken uit te voeren waar veel kracht voor nodig is: van hout zagen tot het malen van graan. Rond 1900 werd er voor het eerst geëxperimenteerd met de windturbines, die windenergie omzetten in bruikbare elektriciteit.
Windmolens in Nederland
Nederland staat internationaal natuurlijk niet voor niets bekend als land van de molen. Het gebruik van windmolens kwam hier echt tot bloei in de 17e eeuw. In ons land werden de meeste variaties op de molen ontwikkeld, waarbij de technische aspecten steeds beter geperfectioneerd werden. Windenergie werd gebruikt bij de aanleg van polders, het bouwen van schepen en bij de productie van mosterd, wol, leer, tabak en vele andere producten. Al snel waren windmolens in Nederland onmisbaar, met name voor de handel. Met de komst van stoommachines, en later de focus op fossiele brandstoffen, raken de windmolens in de twintigste eeuw veel van hun klassieke taken kwijt. Ook windturbines krijgen een tijd lang minder aandacht. Ze leveren nog te weinig elektriciteit, terwijl de vraag naar stroom juist omhoog springt in de 20ste eeuw.
Een groene toekomst met windturbines
Gelukkig groeit langzamerhand het besef dat fossiele brandstoffen eindig, duur en zeer vervuilend zijn. In de zoektocht naar alternatieven worden windturbines steeds groter en krachtiger. Met name in de jaren 90 worden er grote stappen gemaakt: telde ons land in 1990 nog maar 323 windturbines, in 2018 waren dat er al ruim 2.200. In grote windmolenparken op het land én in de Noordzee wordt tegenwoordig een flinke hoeveelheid groene windenergie opgewekt. Greenchoice neemt deze schone stroom af van honderden Nederlandse windmolens, en investeert in moderne windmolenparken zoals ons eigen park aan het Hartelkanaal. Kies je voor Wind uit Nederland, dan ontvang je 100% groene stroom uit windenergie. Of wek je eigen windenergie op met Windvangers van Greenchoice. Zo werken we samen aan een groen en duurzaam Nederland.