Grote kans dat je het woord de afgelopen tijd ergens bent tegengekomen: energietransitie. Landelijk en lokaal worden er allerlei maatregelen genomen om het te laten gebeuren, maar wat houdt het eigenlijk in? We leggen je graag uit wat de energietransitie precies is, waarom het nodig is én wat het voor jou betekent.
De energietransitie: wat is dat eigenlijk?
De energietransitie houdt simpelweg in dat we overstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas, olie en steenkolen) naar duurzame energiebronnen. Groene stroom uit wind, zon, water en aardwarmte bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 een compleet duurzame energievoorziening heeft, waarbij we alleen nog duurzame energie verbruiken. Deze afspraken en doelstellingen zijn onderdeel van het klimaatakkoord. Zo dragen we als land ons steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering.
Waarom is de energietransitie nodig?
Deze strijd voeren we niet zomaar. Het klimaat verandert wereldwijd, en dus ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur blijft stijgen, zo ook de zeespiegel, en we hebben steeds meer last van lange periodes van droogte of juist heel veel neerslag. Dit proces wordt aangejaagd door de grote hoeveelheid CO2 die vrij komt bij het verbruik van fossiele brandstoffen. Om verdere opwarming van de aarde (en de gevolgen daarvan) zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat we zo snel mogelijk overgaan op het gebruiken van groene stroom en zo de CO2 uitstoot reduceren.
Dit betekent de energietransitie voor jou
Overstappen op duurzame energie heeft grote invloed op hoe we leven. De verbranding van aardgas is momenteel nog de meest voorkomende manier van verwarming in huis. Ook voor het koken gebruiken de meeste mensen nog gas. Nu al wordt het grootste deel van de nieuwe huizen opgeleverd zonder gas, in de toekomst zullen we allemaal onze verwarming op een duurzame manier moeten regelen (bijvoorbeeld via stadsverwarming of met een warmtepomp) en elektrisch gaan koken. Dit betekent dat er in veel huizen leidingen en aansluitingen worden aangepast om ze klaar te maken voor nieuwe, duurzame energiebronnen.
Wat kun je zelf al doen?
Stadsverwarming, warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen gaan in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Hoe minder energie je nodig hebt, des te makkelijk is het om zelf in die behoefte te voorzien. Of zet een extra stap en begin met het zelf opwekken van duurzame stroom!