Overstappen op duurzame energie is belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan. Bij Greenchoice leveren we groene stroom en/of bosgecompenseerd gas. Ook wereldwijd is er steeds meer aandacht aan het verduurzamen van de energie. De Rijksoverheid en Europa hebben onze toekomst hoog op de agenda staan. Hoe staat de overheid hier nu precies tegenover? Hieronder zetten wij voor jou de toekomstplannen en het beleid op rijtje.
Beleid duurzame energie vanuit de Rijksoverheid
Verduurzamen staat bij de Rijksoverheid hoog op de agenda. Tegelijkertijd wil de overheid dat dit voor iedereen ook betrouwbaar en betaalbaar is. Daarom gebeurt de overgang naar duurzame energie in meerdere fases. Hierbij is het doel dat de energie voor het grootste gedeelte in Nederland wordt opgewekt, zodat we niet afhankelijk zijn van energie uit het buitenland. Om deze verandering te realiseren zijn er veel innovaties nodig. Er wordt door de overheid geïnvesteerd in het bouwen van windturbines op zowel het land als in de zee. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in zonnepanelen voor particulieren en zonneparken.
Het doel van de Rijksoverheid is om in 2020, 14% van alle gebruikte energie te halen uit duurzame energiebronnen. In 2030 moet dit minstens 27% zijn. Tot slot is het doel om volledig over te stappen op duurzame energiebronnen in het jaar 2050.
Beleid duurzame energie binnen Europa
De Europese Unie houdt zich op Europees niveau ook bezig met het verduurzamen van onze energiebronnen. Het doel is onder andere het verduurzamen van energie en het behouden van toezicht op de concurrerende energiemarkt. Net zoals in Nederland richt Europa zich op het onafhankelijk worden van buitenlandse landen voor energieopwekking.
In 2018 zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het energiebeleid in de toekomst. Hieruit is een akkoord ontstaan dat in 2030, 32% van alle opgewekte energie binnen de EU wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het doel om in 2050 op Europees niveau volledig energieneutraal te zijn staat in lijn met het doel van Nederland.
Rijksoverheid energielabels
Een onderdeel van het plan van de Rijksoverheid om de verduurzaming te realiseren is het gebruik van energielabels. Energielabels tonen aan hoe zuinig jouw woning is met energieverbruik. Als huiseigenaar ben je inmiddels verplicht om bij zowel de verkoop als verhuur van je huis een energielabel af te geven aan de koper of huurder.
Bij Greenchoice bieden wij diverse tips aan om je huis te verduurzamen. Wil je op meer manieren meehelpen aan een duurzamere toekomst? Dan helpen wij jou graag verder!