Gasloos wonen

Momenteel maken een groot deel van de Nederlandse huishoudens gebruik van aardgas voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld om te koken, warm water uit de kraan te laten komen of om hun huis mee te verwarmen. De overheid wil in 2050 een aardgasvrij Nederland. Om dit te bereiken is een hele energietransitie nodig, die de overheid de komende decennia zal stimuleren met bijvoorbeeld verschillende subsidies. Wil je zelf aardgasvrij gaan wonen of verhuis je binnenkort naar een woning zonder gas? Dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden.

Wat verandert er in mijn huis als ik van het gas af ga?

Om aardgasvrij te wonen, is het belangrijk eerst te weten welke zaken in jouw woning nu afhankelijk zijn van aardgas. Hoewel dit voor elke woning kan verschillen, gaat het in principe om drie zaken: 

  1. Het fornuis in de keuken
  2. Warm water
  3. Verwarming

Als je aardgasvrij wilt wonen, dan is het nodig om voor deze dingen een oplossing te vinden. Het gasfornuis in de keuken vervangen door een inductieplaat is misschien het beste van de drie. Koken op inductie is volledig elektrisch. Daarnaast heeft een inductieplaat nog enkele andere voordelen over een gasfornuis. Een inductieplaat is makkelijker schoon te maken en veiliger doordat er geen gasvlam is.

Hoe verwarm ik mijn huis zonder aardgas?

Voor de warmwatervoorziening en het verwarmingssysteem in huis, is het nodig om de cv-ketel te vervangen voor een duurzaam alternatief dat geen gebruikt maakt van aardgas. Hiervoor zijn over het algemeen twee opties:

  1. Een volledig elektrische warmtepomp
  2. Een warmtenet in de wijk, ook wel bekend als stadsverwarming

Om jouw huis zonder gas te verwarmen met een warmtepomp of stadsverwarming, zijn er vaak nog wel enkele andere aanpassingen in jouw woning nodig. Vaak is het nodig om de radiatoren in huis te vervangen. Er zijn hiervoor een paar opties: lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.

Zorg er daarnaast voor dat alles goed is geïsoleerd, zodat de warmte die wordt opgewekt goed wordt vastgehouden. Hierdoor hoef je ook minder warmte te genereren om jouw huis op een aangename temperatuur te houden. 

En verder?

Voor de watervoorziening in jouw woning zal er verder weinig veranderen. De manier waarop het water wordt opgewarmd is anders, maar het water stroomt nog wel door dezelfde leidingen.

Daarnaast is ook een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning van belang. Hiermee zorg je dat er altijd frisse lucht is in huis, zonder dat er warmte verloren gaat.

Alleen stroom afsluiten

Heb je besloten om aardgasvrij te gaan wonen of woon je al in een aardgasloze woning? Dat betekent dat je een energiecontract nodig hebt voor alleen stroom. Ook is het mogelijk om je eigen stroom op te wekken, door het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee voorzie je jouw woning in haar energiebehoefte en lever je alle opgewekte stroom die je niet gebruikt terug aan het energienet.