“Deze woning had geen verborgen gebreken”

Meer slimme keuzes

Ongeveer 3 jaar geleden startte een kleine revolutie, een verschuiving naar het thuisleven. Dit zorgde voor meer focus op onze woning en steeds meer huiseigenaren investeerden in verduurzaming ervan. Ook nu nog is de interesse hoog, mede door hoge energietarieven.  Maar hóé maak je je huis duurzamer of zelfs energieneutraal? Waar begin je en wat kun je allemaal doen? Onze Groenwoners hebben al veel ervaring en inspireren je graag. Jeroen Vanson trapt af met een schoolvoorbeeld: zijn jaren ’30 woning aan de Vliet in Den Haag ging van energielabel G naar A++.

Jeroen Vanson, manager Klantprojecten bij Greenchoice, kocht zijn jaren ’30 woning twee jaar geleden. Het was een voormalige conrectorswoning van de naastgelegen Groenschool. Aan de woning was sinds de jaren ’70 niets meer gedaan. “Deze woning had in ieder geval geen verborgen gebreken”, zegt Jeroen lachend.

Hij ging gelijk aan de slag om deze woning te verduurzamen naar een aardgasvrije, comfortabele woning om te wonen met zijn vrouw en twee kleine kinderen, mét energielabel A. Een flinke uitdaging, maar gelukkig was de constructie van de woning in goede staat. Uiteindelijk is de transitie van energielabel G naar A+ gelukt in een jaar!

Natuurlijke materialen

Een doel van de renovatie was om wooncomfort te realiseren met gebruik van natuurlijke materialen waarbij de sfeer van een jaren ’30 woning zoveel mogelijk behouden blijft. Zo bestaat het isolatiemateriaal uit jute, Métisse (gerecycled katoen) en zijn de wanden afgewerkt met leemstuc. Leemstuc bevat geen chemische toevoegingen en ‘ademt’. Jeroen: “Ademen, net zoals onze woning de afgelopen 100 jaar heeft gedaan. We kozen ervoor om volledig ‘damp-open’ te isoleren.”

Zonnepanelen

Met de 10 zonnepanelen van Greenchoice wekt Jeroen ruim een derde van zijn totale jaarlijkse stroomverbruik op. Jeroen zegt hierover: “Het is gaaf om te voelen dat je huis bij zonnige dagen draait op stroom van je eigen dak. Mogelijk plaatsen we in de toekomst nog zonnepanelen bij. Maar we vinden het nu ook leuk om stroom af te nemen uit projecten van lokale energiecoöperaties waaraan we deelnemen. Zon van eigen én andermans dak dus.” 

Kasteelmuren

De hele woning is geïsoleerd van vloer tot muren tot dak. Het isolatiemateriaal voor de voorzetwanden en het dak is voornamelijk jute en voor de vloer gerecycled textiel (Métisse). Daarnaast bevat het hele huis triple glas. Het warmte-isolerend vermogen uitgedrukt in de zogeheten RC-waarde ligt tussen 4,5 en 6,0 (in de aanbouw). Je kunt vooral bij de ramen zien hoe dik het isolatiepakket is, bijna 30 cm, net kasteelmuren! Uniek, niet iedereen heeft van die prachtige diepe vensterbanken.

Warmteterugwinning

In de benedenverdieping en badkamer is vloerverwarming aangelegd. Jeroen maakt gebruik van lage temperatuurverwarming met een Daikin lucht/water warmtepomp: “We winnen warmte terug uit ons douchewater en via onze ClimaRadventilatie-unit.” In deze ventilatie-unit zit een warmte-terugwin-functie, waarmee warmte uit afgevoerde lucht wordt hergebruikt. Enorm energiezuinig én gezonde lucht in huis!

Samengevat

  • Woning: Jaren ‘30
  • Gerenoveerd van energielabel G naar A++
  • Volledig van aardgas af (All-electric)
  • Verwarming met lucht-water-warmtepomp en lage temperatuur (vloer)verwarming
  • Keuken volledig op inductie
  • CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning (WTW)
  • Douche-water Warmteterugwinning (WTW)
  • Isolatie van vloer, wanden en dak met natuurlijke isolatiematerialen (Métisse en jute)
  • Alle kozijnen vervangen en voorzien van HR++ Triple glas (ook Glas-in-lood)
  • 10 zonnepanelen van Greenchoice (305Wp panelen)
  • Nieuwste aanwinst: opslag voor 2000 liter regenwater voor het beregenen van onze tuin

Advies van Groenwoner Jeroen

Balans tussen zelf doen en uitbesteden

Je kunt veel zelf doen en dit scheelt ook in de kosten, maar Jeroen geeft aan dat je het beste toch bepaalde werkzaamheden over kunt laten voor de vakmensen. Zelf kun je dan aan de slag met veel voorbereidend werk waarmee de vakmensen vervolgens direct verder kunnen. Zelf heeft Jeroen veel gedaan in het voorbereidend sloopwerk en met het plaatsen van isolatiemateriaal. Andere werkzaamheden zoals het plaatsen van glaswerk, timmerwerk, elektra en stucwerk zijn uitbesteed: “Ieder zijn vak”.

Schakel een architect in

Jeroen geeft nog een laatste tip. “Het is niet voor iedere renovatie noodzakelijk. Maar in ons geval bleek het inschakelen van een architect een gouden zet. Niet alleen voor de esthetische kant van onze renovatie, maar ook in het aansturen van de aannemer en installateur. Vakmensen spreken elkaars ‘taal’. Als huiseigenaar was de vaktaal voor ons in het begin moeilijk te volgen. Na een tijdje wisten we wat ‘rachels, een koekoek (geen vogel in deze context), boeidelen en ‘gelijk-is-ongelijk’ betekenden. Maar de architect was voor ons ook een ‘tolk-vertaler’ in gesprekken met onze aannemer en installateur. Dat voorkomt miscommunicatie en bouwfouten.”

Benieuwd waar jij kan starten? Doe de Bespaarhulp!

Naar de Bespaarhulp