Natuurlijk tuinieren zonder dure extra's

Meer slimme keuzes

Sommige tips klinken zo vanzelfsprekend, maar om écht natuurlijk te tuinieren hebben we nog aardig wat verrassingen voor je in petto. Het hoeft namelijk helemaal niet duurder of moeilijk te zijn en de meeste hulpmiddelen heb je vaak zelf al in huis! Met onze doe-het-zelf tips (moes)tuinier je duurzaam én ecologisch, ook op je balkon.

Onze tips

Tip 1. Kweek vanaf het zaadje

Natuurlijk is het veel leuker om je plantje te zien ‘opgroeien’ vanaf zaadje tot iets groens. Maar er zijn meer voordelen, zeker voor de planten die je buiten wilt houden. Kant en klare plantjes zijn ergens anders (vaak binnen) gekweekt in een massa. Je kunt chemische bestrijdingsmiddelen bij dit proces dus niet uitsluiten en de overlevingskans van je plantje is veel groter wanneer deze bij jou ontkiemt. En daarnaast word je er blij van!

Tip 2. Weg met steen, kom maar op met groen

Tegels hebben twee grote nadelen: regenwater kan de grond niet in, waardoor het riool overbelast raakt én tegeltuinen zijn veel heter in de zomer dan groene tuinen. Deze problemen heb je veel minder met gras of ander groen!

Heb je de smaak te pakken? Dan kan je je tuin vol zetten met bloemen en planten. Bijen, vlinders en vogels worden hier hartstikke vrolijk van. Deze dieren zijn heel belangrijk oor de gezondheid van de natuur in jouw omgeving. Er zijn talloze bloemen, planten en bomen die goed groeien in Nederland. Voor ieders smaak is er dus wat wils.

De tegels er uit, maar je wilt graag door? Kijk dan eens naar een groen dak of een nieuwe groene schutting.

Tip 3. Zo ga je om met (on)gewenst onkruid

Allereerst: niet alles onder de noemer onkruid is per se ongewenst. Vind je het mooi/eetbaar en zit het andere planten niet in de weg? Lekker laten staan. Belangrijk om te weten: je kunt onkruid in eerste instantie beter (deels) voorkomen, bijvoorbeeld door je bodem te laten begroeien met planten. Er zijn verschillende soorten bodembedekkers die onkruid geen ruimte geven.

Is er geen tijd te verliezen? Ga dan voor boomschors. Verder is het schoffelen geblazen om je onkruid te beperken en dit doe je het beste bij droog weer. Gooi dan het geschoffelde onkruid niet terug op je composthoop, natuurlijk!

Tip 4. Ruim je tuin niet teveel op

Net als in huis zorgt een opgeruimde tuin ook voor een opgeruimde geest. Maar overdrijf het niet, want met meer natuurlijke items in je tuin ben je veel gastvrijer voor diertjes. Lekker decoreren met een boomstam die ook fungeert als een bankje, waar belangrijke schimmels en insecten zich onder kunnen nestelen is een win-win. En laat die bladeren in de herfst (verspreid over gras of plantjes) maar liggen. De bodeminsecten zijn je dankbaar en verwerken dit vanzelf.

Tip 5. Maak je eigen bestrijdingsmiddel

Ondanks dat we van beestjes houden, kunnen ze toch ongewenst zijn. Zeker in de vorm van een plaag. Maar ook hier geldt: we zorgen liever dat ze zich verplaatsen dan dat we ze vernietigen. Knoflookspray is een uitstekend middel om de meeste ongewenste insecten en beestjes af te schrikken en ideaal: je hebt alles ervoor in huis. 

Pak een liter water, gepelde knoflookbol, kleine geschilde ui, theelepel cayennepeper en een beetje vloeibaar afwasmiddel of zeep:

  1. Meng water met knoflook en ui. Laat het een paar dagen staan.
  2. Meng het met cayennepeper en wasmiddel/zeep.
  3. Doe de vloeistof in je spuitfles en klaar is kees!

Tip: Zeef de vloeistof om te voorkomen dat je spuitfles verstopt raakt.

Tip 6. Aan de slag met ‘balkonieren’

Wat doen we als we weinig vierkante meters hebben? Juist, de hoogte in. Je kunt (tweedehands) zakjes en bakjes kopen die je aan je muur of regenpijp kunt hangen. Plant hier je groentjes zonder al te veel wortel en voilà, je eerste stap tot ‘balkonieren’ is gezet. Als je veel zon hebt kun je losgaan met kolen en courgette. Veel schaduw? Kruidentuin! En natuurlijk zien plantenbakken aan je balkonhek er heel gezellig uit. Vervolgens vervang je de stenen/tegel ‘look’ door een stukje circulair kunstgras of houten vlonder en klaar is jouw eigen oase.

Tip 7. Zoek álles tweedehands

We zijn groot fan van tweedehands. En je kunt het zo gek niet bedenken of men biedt het online aan, zelfs vaak gratis! Wat jij kunt recyclen, hoeft de ander niet af te voeren naar de vuilstort. Dus maak er een sport van en zoek alles tweedehands. Wil je een stukje van je tuin of balkon betegelen, kijk op online marktplaatsen. Grote kans dat je een partij kunt overnemen, net als kunstgras. Zoek je gereedschap? Ook dit hoeft niet nieuw te zijn en tik je zo tweedehands op de kop. Of denk aan buitentafels en -stoelen, allerlei soorten plantenbakken, boomstammen, muurdecoratie, ga zo maar door. Daarnaast kunnen je eigen spullen die je vanuit huis opruimt vaak ook nog een mooi tweede leven leiden in je tuin.

Tip 8. Maak je compost zelf

Wist je dat de meeste potgrond uit winkels niet duurzaam is? Een stukje achtergrondinformatie: de meeste varianten bevatten turf, wat is gemaakt van gedroogd veen. Het winnen van deze stof zorgt voor vernietiging van kostbare natuurgebieden en draagt bij aan het broeikaseffect, dus moeten we er vanaf blijven. Bovendien, we kunnen compost zelf maken!

Voordelen: geen gedoe met het afvoeren van je gft-afval én je recyclet zelf zonder dat je hier iemand bij nodig hebt. Zó doe je het:

  1. Maak een houten bak of pak een bak die je al hebt. Let op: je compost moet kunnen ademen.
  2. Gooi je gft-afval hierin (géén botjes, kaaskorsten, vlees, brood).
  3. Zorg dat het niet te nat en niet te droog is.
  4. Probeer het zoveel mogelijk gedoseerd aan te vullen.
  5. Heb geduld, het duurt enkele maanden.

Geen ruimte/tijd om het zelf te maken? Koop dan kokosvezel of grond met RHP-keurmerk (bij diverse tuincentra en natuurwinkels).

Tip 9. Verbouw je eigen groente en fruit

Behalve een groene schutting aanleggen, waar groenten of fruit in groeit, kan je ook je eigen moestuin onderhouden. Hierin kan je de soorten groenten of fruit die jij het lekkerst vindt verbouwen, zolang het maar groeit in het Nederlandse klimaat natuurlijk. Zeker voor gezinnen met kinderen is dit een echte aanrader. Door kinderen zelf hun eigen voedsel te laten kweken, leren ze meer over hoe veel moeite de dagelijkse maaltijd eigenlijk kost.

Tip 10. Vang water op met een regenton

Om je tuin mooi te laten groeien is het belangrijk dat je planten genoeg water krijgen. Het meest milieuvriendelijk is om hiervoor regenwater te gebruiken. Op dagen dat het regent, hoef je hier niks voor te doen. Maar omdat het - gelukkig maar - niet altijd regent, is een regenton handig om toch regenwater te kunnen gebruiken wanneer het droog is. Je kan regenwater ook voor andere klusjes rond het huis gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de auto. Voor al deze klusjes hoef je dan geen water uit de kraan te halen, wat er weer verzorgt dat je op je waterverbruik bespaart. Dit is goed voor zowel jouw portemonnee als voor de watervoorziening in ons land.

Tip 11. Check welke subsidies er voor jou zijn!

Veel zin om je tuin te vergroenen, maar tikken de kosten aan? Kijk dan of je gebruik kan maken van een subsidie van jouw gemeente. Met de Subsidiehulp kan jij zien waar jij subsidie voor aan kan vragen.