Wil je zo duurzaam mogelijk wonen, dan is het belangrijk om naast je woning ook je tuin te verduurzamen. Een groene tuin is heerlijk om in te zitten op een zonnige dag, én het is ook goed voor de leefomgeving van jouw huis. Een groene tuin draagt namelijk bij aan de biodiversiteit van jouw buurt en vangt regenwater op die anders het riool zou belasten. Er zijn meerdere manieren waarop je gemakkelijk je tuin vergroent. Greenchoice heeft hieronder voor jou de beste tips verzameld.
Vervang tegels in je tuin met groen
Bestaat de ondergrond van jouw tuin voornamelijk uit tegels of een andere soort steen? Dan is het vervangen van deze tegels met gras of ander groen een van de beste manieren om jouw tuin te vergroenen. Er zijn twee voordelen die een groene ondergrond met zich mee brengt. Ten eerste wordt regenwater dat op een groene grond valt voor een groot deel opgenomen door deze grond. Hierdoor komt het niet in het riool terecht. Zeker tijdens heftige regenbuien helpt dit het rioleringssysteem te ontlasten. Ten tweede worden betegelde tuinen op warme dagen een stuk heter dan een tuin met een groene ondergrond. Hierdoor is jouw tuin een stuk aangenamer om in te zitten.
De smaak te pakken na het vergroenen van je tuin? Ga dan verder met je (groen)dak!
Vul je tuin met bloemen en planten
Heb je een groene ondergrond in jouw tuin, dan is de volgende stap deze vol te planten. Een tuin die vol staat met bloemen en planten is goed voor de biodiversiteit in jouw buurt. Bijen, vlinders en vogels worden hierdoor aangetrokken. Deze dieren zijn cruciaal voor de gezondheid van de natuur in jouw omgeving. Er zijn talloze bloemen, planten en bomen die goed groeien in Nederland. Voor ieders smaak is er dus wat wils. Kijk voor inspiratie bij de buren in de tuin om te zien wat daar bloeit, rijd naar het dichtstbijzijnde tuincentrum en win advies in of bekijk de tips van onze partner Groener Wonen. Ben je zelf geen ster in tuinieren? Vraag dan je familie, vrienden of buren met groene vingers om tips. Ook zijn er online tutorials te vinden die je verder helpen.
Kies voor een groene schutting
De meeste tuinen in Nederland worden van de omliggende omgeving afgescheiden door een schutting. Schuttingen bestaan in allerlei vormen en maten, en worden gemaakt van verschillende materialen. Door te kiezen voor een groene schutting, draag je, net als met bloemen en planten in jouw tuin, bij aan de biodiversiteit. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor struiken waar fruit of groente aan groeit. Hierdoor heb je dubbel plezier van jouw schutting. Op de website van Milieu Centraal lees je met welke keuzes voor je schutting je een verschil kan maken voor mens, dier en milieu.
Leg een moestuin aan
Behalve een groene schutting aanleggen, waar groenten of fruit in groeit, is het ook mogelijk om een eigen moestuin te onderhouden. Hierin ben je vrij om te kiezen voor de soorten groenten of fruit die jij het lekkerst vindt, zolang het maar groeit in het Nederlandse klimaat natuurlijk. Zeker voor gezinnen met kinderen is dit een echte aanrader. Door kinderen zelf hun eigen voedsel te laten kweken, krijgen ze waardering voor de moeite die voorafgaat aan elke maaltijd die op tafel komt.
Vooroplopers én Greenchoice klanten Laura en Wilfried vertellen in een blog alles over hun voedselproductie op eigen grond.
Vang water op met een regenton
Heel belangrijk bij het onderhouden van je tuin, is het geven van voldoende water aan alles wat er groeit. Het meest milieuvriendelijk is om hiervoor regenwater te gebruiken. Op dagen dat het regent, hoef je hier niks voor te doen. Omdat het - gelukkig maar - niet altijd regent, is het plaatsen van een regenton een goede oplossing om toch regenwater te kunnen gebruiken op dagen dat het droog is. Het water dat wordt opgevangen is niet alleen te gebruiken voor het water geven van jouw tuin. Er zijn verschillende klusjes rond het huis waarvoor dit water te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de auto. Voor al deze klusjes hoef je dan geen water uit de kraan te halen, wat logischerwijs een grote waterbesparing oplevert op jaarbasis. Dit is goed voor zowel jouw portemonnee als voor de watervoorziening in ons land. Dubbel winst dus.