In april 2021 kreeg Bastiaan de Boer de sleutel van zijn jaren 50 woning met energielabel D. Het was voor Bastiaan gelijk duidelijk: er moet iets gedaan worden om de woning duurzamer te maken en om ervoor te zorgen dat de warmte niet verloren gaat. Dus de plannen om de woning te isoleren werden gemaakt. Hieronder lees je welke keuzes Bastiaan heeft gemaakt en hoe hij zijn woning nog duurzamer wilt maken.
Warmte behouden met isolatie
Bastiaan vertelt: “Met een uitbouw en veel raampartijen ligt verlies van warmte op de loer. We wilden er met isolatie voor zorgen dat de warmte in huis blijft en niet verloren gaat. Met zes weken om te verbouwen hebben we het maximale eruit gehaald. We zijn begonnen met het aanpakken van de vloer, die lag niet egaal en had een betonnen ondergrond. Het makkelijkst was om hier overheen te werken. Er is vloerverwarming aangelegd, geëgaliseerd en PVC aangelegd. Het PVC is hufterproof voor (onze) kleine kinderen en laat de warmte goed door. De beneden verdieping wordt nu volledig verwarmd via de vloerverwarming en er zijn geen radiatoren meer. Om ervoor te zorgen dat deze warmte optimaal wordt benut, is vanuit de kruipruimte TONZON vloerisolatie aangebracht. Zo weten we zeker dat de warmte van de vloerverwarming omhoog het huis in gaat.”
Het dak van de woning is geïsoleerd met steenwol. Relatief eenvoudig toepasbaar en netjes af te werken. De traditionele, oude dakbalken zie je nu wat minder goed, maar Bastiaan vindt de investering om te isoleren en de warmte in huis te houden belangrijker. Daarnaast is er bij de vernieuwing van de pui gelijk gekozen om HR++ glas te plaatsen.

De beste plek om te isoleren
Een tip van Bastiaan: “Laat een warmtescan uitvoeren. Via onze energiecoöperatie hebben we een gratis energieadvies met warmtescan gekregen.” Met een warmtescan kom je te weten waar warmte uit de woning verloren gaat of waar bijvoorbeeld lekkages zijn. En waar het dus zinvol is om extra isolatie aan te brengen. “Uit de scan kwam naar voren dat de spouwmuur al goed geïsoleerd was door de vorige bewoners. Rondom de grote, brede kozijnen gaat nog wel wat warmte verloren. Het is lastig om lokaal extra te isoleren en doordat het maar een paar graden scheelt, is het voor nu acceptabel.”
Verduurzamen én besparen
In de driekwart jaar dat Bastiaan in de woning woont, is gebleken dat het gasverbruik gehalveerd is ten opzichte van het gasverbruik van de vorige bewoners. Hij vertelt: “De belangrijkste reden om voor isolatie te kiezen, was het duurzaamheidsvraagstuk. Het voelde slecht om ergens veel energie en warmte in te steken, terwijl de helft hiervan direct uit de woning verdwijnt. Doordat we toch moesten verbouwen, was het niet meer dan logisch om gelijk de woning te isoleren. Daarnaast hebben we de cv-ketel vervangen door een zuinige ketel en gaan we bewust om met ons energieverbruik. We willen hier later een hybride warmtepomp bij plaatsen, maar daarvoor moeten we eerst aanvullende isolerende maatregelen treffen. Dat we het gasverbruik nu al zo sterk hebben verlaagd, voelt goed. Bijkomend voordeel is dat de energiekosten ook zijn gedaald. En met de sterk gestegen gasprijs loont het achteraf extra veel.”
Van energielabel D naar A
Bastiaan vertelt welke plannen er op korte termijn op de planning staan. “Volgende maand plaatsen we thermostaatkranen op de radiatoren op de bovenverdieping. Verder willen we op de beneden- en middenverdieping de ruiten vervangen. Van regulier dubbel glas naar HR++ glas omdat dit toch verschil maakt. We missen daar een stukje ventilatie, dus bij het vangen van glas kiezen we gelijk voor extra ventilatieroosters.”
Daarna zijn er nog meerdere projecten waar Bastiaan enthousiast over is. “Ik verwacht over 3-4 jaar van energielabel D naar energielabel A te zijn gegaan. Bij de verbouwing hebben we een aantal zaken aangepakt. Daarna hebben we een meerjarenplan gemaakt, want niet alles hoeft in een keer. Bovendien kijken we ook naar de natuurlijke momenten dat iets vervangen moet worden of een onderhoudsbeurt nodig heeft.”
Elektrisch rijden en zonnepanelen
Er is al nagedacht over het plaatsen van zonnepanelen en elektrisch rijden.“ Over twee jaar loopt het leasecontract van de auto af en willen we elektrisch gaan rijden. We vinden het belangrijk dat we de energie dan zelf opwekken met zonnepanelen. Die plaatsen we in combinatie met een renovatie van het dak. De dakpannen stammen uit 1955 en zijn toe aan vervanging. Samen met onze buren kijken we wat we hierin gezamenlijk kunnen doen. Indien mogelijk slaan we de opgewekte energie in een batterij op, zodat we zo weinig mogelijk energie van het net nodig hebben. Daarvoor is wel nog wat verandering van wet- en regelgeving nodig om dat aantrekkelijk te maken”
Bastiaan adviseert om een meerjarenplan op te stellen om te bepalen wat je wanneer wilt doen en welke zaken je kunt combineren. “Onze meterkast moet nog aangepast worden, daarbij houden we gelijk rekening met de komst van een laadpaal voor een elektrische auto en zonnepanelen. Dan hoeft de meterkast op een later moment niet nog een keer aangepast te worden. Verder nemen we de maatregelen stapsgewijs en kijken we voor de volgorde ook naar de CO2-verlagende impact die iedere maatregel heeft.“
Verduurzamen hoef je niet alleen te doen
Samen met zijn buren heeft Bastiaan een whatsappgroepje over het plaatsen van een groendak. Het is leuk om samen de woningen te verduurzamen. Bovendien wordt er (collectiviteits)korting gegeven via onze lokale energiecoöperatie als we met meerdere huishoudens tegelijk meedoen.
Ook is het goed om na te denken over de financiering van de maatregelen in combinatie met beschikbare subsidies. Denk aan een duurzaamheidshypotheek met een gunstige rente (de meeste banken bieden dit aan) of een Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Dankzij beschikbare subsidies via de overheid, de gemeente of zelfs het waterschap hoeft het meestal geen hoge lening te zijn die je moet aangaan als je geen eigen middelen hebt. Doordat je direct gaat besparen compenseer je de maandelijkse aflossing met een lagere energierekening. Doordat Bastiaan bijvoorbeeld heeft gekozen om in een keer vloer- en dakisolatie toe te passen, kon hij gebruik gemaakt van de ISDE subsidie.
Stapsgewijs verduurzamen
Bastiaan sluit zijn verhaal af: “Het verduurzamen van de woning hoeft niet allemaal zo ingrijpend te zijn. Het is me echt meegevallen. Ik hoop dat mijn voorbeeld laat zien wat je zelf kunt doen om een eerste flinke verduurzamingsslag te maken en je energierekening soms zelfs te halveren. Met een (stappen)plan kunnen niet alleen woningeigenaren, maar ook mensen in een huurwoning (samen met hun buren) hun huurbaas of woningcorporatie in beweging brengen door te laten zien wat het oplevert. Door het stapsgewijs aan te pakken hoef je bovendien niet alles in een keer te financieren, en kun je dankzij de besparing op je energierekening geld apart zetten voor weer nieuwe maatregelen of je kunt een gunstige lening aangaan. Kijk dus ook of je de handen ineen kunt slaan met je buren of dat je je kunt aansluiten bij een energiecoöperatie die je helpt met het maken van een verduurzamingsplan.”
Ook duurzaam wonen met isolatie?
Heeft het verhaal van Bastiaan je aan het denken gezet? En wil je graag duurzaam en comfortabel wonen? Ontdek dan wat isolatie jou kan opleveren. Klik hier voor meer informatie over isolatie. Ook kun je vrijblijvend een aanbod op maat aanvragen