Niet alleen de consument, ook ondernemend Nederland voelt de gevolgen van de huidige energiecrisis. Als Directeur Zakelijk bij Greenchoice ziet Ehssane Gounou dagelijks met welke problemen ondernemers worstelen. “Ik kan niet alles oplossen, maar ik kan wel meedenken en het juiste in beweging zetten.”
Ehssane Gounou is sinds april dit jaar directeur van het zakelijke domein van Greenchoice, maar is beslist geen nieuwkomer in de energiesector. Al ruim 12 jaar beweegt ze zich in de wereld van gas, groene stroom en duurzaamheid. Het is een sector die haar trekt vanwege de grote impact, complexiteit en dynamiek. Het afgelopen jaar heeft dit alleen maar versterkt: “De urgentie van de energietransitie is duidelijker dan ooit. We hebben door de oorlog in Oekraïne gezien hoe afhankelijk we eigenlijk zijn en ook dat de transitie naar duurzame energie nog niet snel genoeg gaat om zulke klappen op te kunnen vangen. Natuurlijk hebben we dit in Nederland altijd wel in ons achterhoofd gehouden: wat als de gaskraan definitief dicht gaat? Maar nu het zover komt, denk je wel: potverdorie, die energietransitie moet echt sneller.”
Wat voor geluiden krijg je vanuit ondernemers?
“Ze maken zich zorgen. Hun zekerheid en stabiliteit komt in het geding en ik merk dat er veel vragen spelen. Gaan mijn lasten omhoog? Als ik mijn rekeningen niet meer kan betalen, wat gebeurt er dan? Maar ook: kunnen jullie mij energie-advies geven? We spelen hierop in door waardevolle proposities aan te bieden om energieverbruik te verminderen, een slim en bedachtzaam inkoopbeleid, maar ook een sociaal incassobeleid mogelijk te maken. Ik sta versteld van de weerbaarheid en veerkracht van onze ondernemers, we krijgen gelukkig nog geen wanhoopskreten en ik merk weinig boosheid. Ik zie dagelijks hoe creatief veel ondernemers zijn in deze lastige tijden.”
Toch is simpelweg de thermostaat lager zetten, niet voor iedere ondernemer de oplossing…
“Zeker niet. Vooral de energie-intensieve mkb’er heeft het zwaar. Een bakker kan zijn oven niet zomaar even 10 graden lager zetten. Bij dit soort ondernemers is energie echt onderdeel van het kernproces en een groot deel van hun totale kosten. Daarom ben ik blij dat er vanuit de overheid nu maatregelen komen zodat die zorg breder gedragen wordt en niet alles bij de ondernemer komt te liggen. Dat brengt meer rust en zekerheid en daar is enorm veel behoefte aan. Toch zeg ik ook: ‘Never waste a good crisis’”.
Never waste a good crisis?
“De energiecrisis is natuurlijk heel heftig, maar dit is tegelijkertijd hét moment voor veel bedrijven om de bedrijfsvoering (extra) te verduurzamen. Hoe kun je de volgende stap zetten naar verdere verduurzaming? Het verduurzamingsvraagstuk is in principe niet veranderd, maar wij moeten daarin wel aanvoelen wat de ondernemer nodig heeft en hierop anticiperen. Ik denk dat dat heel belangrijk gaat zijn de komende tijd. Voor veel van onze klanten was energie altijd een bijproduct, nu is het top of mind. Wij zijn als Greenchoice een soort ankerpunt geworden voor onze klanten.
Het zit 'm vaak al in de kleine dingen.
Mijn medewerkers hebben deze ondernemers nu dagelijks aan de lijn. En het is belangrijker dan ooit dat wij ze goed bedienen en houvast proberen te geven in deze onzekere tijden. Ik luister vaak mee bij onze klantenservice afdeling. Ik geloof namelijk heel erg dat als ik samen met mijn medewerkers de BV Nederland wil helpen verduurzamen, ik als directeur ook moet begrijpen wat er bij onze klanten leeft.”
Heb je een gouden tip voor ondernemers om deze tijd door te komen?
“Wat ik vooral wil meegeven is: het zit ‘m vaak al in kleine dingen. De stip op de horizon is een klimaatneutraal Nederland, maar op de weg ernaartoe zijn nog honderden kleine stappen te zetten. Als je op dit moment niet de middelen of tijd hebt voor grotere investeringen, dan begin je gewoon met de eerste stap. We bieden bijvoorbeeld de Energiebespaarregelaar, waarbij een adviseur bij klanten langsgaat voor een energiebespaaradvies op maat. Maar ook mogelijkheden om duurzaam opgewekte lokale energie direct van onze energiecoöperaties af te nemen.
Mijn oproep is: wacht niet op grootschalige ambitiedocumenten of projecten, maar start klein. Want klein starten heeft al een grote impact! Niks doen is geen optie. En schroom niet om hulp te vragen. Dat doen wij als Greenchoice zelf ook. Je moet niet de overtuiging hebben dat je het duurzaamheidsvraagstuk in je eentje op kunt lossen. Daarom werken wij nauw samen met andere partijen die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van batterijprojecten, windparken en zonnedaken. Ook die innovaties zijn nodig om ondernemers verder te helpen. ”
Zie jij 2023 positief tegemoet?
“We moeten ervan uitgaan dat de energieprijzen nog wel een tijdje hoog blijven. Ik ben blij dat er vanuit de overheid nu maatregelen komen – ook voor zakelijk Nederland -, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben als Greenchoice Zakelijk ook een verantwoordelijkheid richting BV Nederland, want als wij er niet toe in staat zijn om de kosten voor ondernemers beheersbaar te houden, wordt dit uiteindelijk doorberekend naar de consument. En die heeft het al zwaar. Onze innovatiekracht wordt des te belangijker de komende jaren. Ik hoop echt dat wij samen met onze klanten uiteindelijk een voorbeeldrol kunnen gaan vervullen voor de rest van zakelijk Nederland: ‘Kijk eens, zo kan het ook!’”
Tot slot, is jouw werk in deze tijden nog wel leuk?
“Weet je, ik krijg die vraag best wel vaak, maar ik heb met volle overtuiging gekozen voor de energiesector én voor Greenchoice. Deze crisis doet daar niks aan af. Het activeert mij juist extra om na te denken hoe we als Greenchoice Zakelijk meer impact kunnen maken voor de klant én de energietransitie. Daarnaast ben ik zelf vaak op de werkvloer aanwezig om te horen wat voor geluiden en vragen er van klanten binnenkomen. Samen met mijn team nadenken hoe we daarop kunnen inspelen, vind ik echt gaaf. Mijn medewerkers zijn mijn voelsprieten wat dat betreft en ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij met plezier en een goed gevoel onze klanten dagelijks goed kunnen helpen.
Eigenlijk kun je mij typeren met 3 P’s: People, Planet en Profit.
Eigenlijk kun je mij typeren met 3 P’s: People, Planet en Profit. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar ik zou geen baan kunnen hebben die maar op één van die drie assen zit. Ik moet het gevoel hebben dat het plaatje compleet is en dat we samen ergens naartoe werken. Impact maken op klanten, je medewerkers en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, dat is wat mij drijft. Dan heb ik de perfecte baan op dit moment. Ja toch?”