Groene stroom uit de Krimpenerwaard

Meer over energiecooperaties

Tussen Utrecht en Rotterdam ligt de Krimpenerwaard, een eeuwenoud poldergebied. Tientallen windmolens hebben destijds bewoning in het toenmalige moeras mogelijk gemaakt. De inwoners zijn trots op de cultuurhistorische, agrarische en ecologische waarde van hun woonplek en Rotterdammers komen er graag om te fietsen, te wandelen of gewoon tot rust te komen.

Windmolens taboe

Zo’n bijzondere omgeving vraagt om een verantwoorde inpassing van duurzame energie. Gemeente en provincie willen de open omgeving handhaven: grotere windmolens zijn taboe. Zelfs kleinere molens met een masthoogte tot 15 meter mogen maar op een paar plaatsen in de gemeente. Zonneweides worden gezien als concurrentie van de landbouw en zijn (nog) niet toegestaan. Ook zonnepanelen op dak zijn in delen van de gemeente niet toegestaan, of alleen onder strenge voorwaarden van beschermde stads- en dorpsgezichten.

Veestal

Na jaren van voorbereiding heeft coöperatie Waardstroom nu twee zon-op-dak projecten in bedrijf, met 100% burgerparticipatie.

De eerste, relatief kleine, installatie is sinds ongeveer twee jaar actief in Vlist. De ruim 200 zonnepanelen zijn geplaatst op twee veestaldaken. Deze zomer kwam er een grotere installatie bij in Haastrecht van ruim 500 zonnepanelen, ook op een veestal. De coöperatie telt ongeveer 90 leden uit de Krimpenerwaard: met elkaar hebben ze de twee installaties gefinancierd. Ze worden in eigen beheer onderhouden.

Samen leveren ze ruim 270 kW aan piekvermogen. Greenchoice is trotse afnemer van de duurzaam opgewekte Krimpenerstroom. Met deze zon-op-staldak projecten heeft de coöperatie boeren en omwonenden enthousiast gemaakt om met elkaar te bouwen aan een duurzamere Krimpenerwaard én aan de energietransitie. Vele boeren hebben zich inmiddels bij Waardstroom gemeld, om gezamenlijk nieuwe projecten te ontwikkelen.

Uren vrijwilligerswerk

De Vereniging Waardstroom bereidt de projecten voor en de Coöperatie exploiteert ze. Voor de ongeveer tien actieve leden van de vereniging heeft het heel wat uren vrijwilligerswerk gekost om dit voor elkaar te krijgen. Maar het resultaat mag er zijn! Gelukkig was er zowel vanuit de gemeente Krimpenerwaard als de provincie Zuid-Holland ook een opstartsubsidie beschikbaar. Met de opgedane kennis en ervaring willen de leden snel meer projecten realiseren in deze bijzondere omgeving.

Gemeente trots

De gemeente Krimpenerwaard is trots op wat coöperatie Waardstroom doet. De lokale radio en televisie hebben ruim aandacht besteed aan de activiteiten en projecten van Waardstroom, zowel in de voorbereidingen als bij de openingen van beide installaties. Op naar de volgende!

Ook met jouw coöperatie samen werken met Greenchoice?

Neem dan vooral contact op! We helpen je graag.

Neem contact op