Met deze handige weetjes wordt energie besparen net een stukje makkelijker en heb je ook nog wat interessants te vertellen aan de eettafel of bij het koffiezetapparaat. “Hey, wist jij al dat een LED-lamp meer dan 3 jaar meegaat?”
Mag het een graadje minder?
Vóór de huidige situatie op de energiemarkt was voor veel mensen 21 graden de norm in de woonkamer. Maar wist je dat vroeger 18°C graden een gangbare kamertemperatuur was? Goed om daar ook nu weer aan te wennen dus, want met 3 graden minder bespaar je tot wel 21% op je gasrekening.
De deksel op je pan
Met de deksel op de pan verbruik je 2 tot 3 keer minder energie. Om het nog energiezuiniger te maken, kun je kiezen voor een eenpansgerecht. Snel, simpel en omdat je maar 1 in plaats van 2 of 3 pitten op je fornuis gebruikt, bespaar je zo’n 50% tot 60% aan energieverbruik.
Meer dan 3 jaar met 1 lampje
Een LED-lamp gaat gemiddeld 15.000 uur mee. Dat is zo’n 3,4 jaar bij 12 uur branden per dag. Een gloeilamp is gemiddeld al na zo’n 1000 uur aan vervanging toe. Bovendien verbruikt een LED-lamp 85% minder elektriciteit.
Koud douchen loont echt
Een liter warm water kost 70 keer meer gas dan 1 liter koud water. Dus ontwaak de oermens in jezelf en douche eens koud(er). Gezond voor je lijf én portemonnee.
Zet ‘m op standje 60
De temperatuur op een cv-ketel staat standaard te hoog ingesteld op zo’n 80 °C. Vaak is 60 °C al genoeg om je huis en water voldoende (snel) op te warmen. Met die instelling kun je zo’n 140 euro per jaar besparen.
Minder douchen
Iedere dag douchen is niet altijd nodig. Sommige dermatologen raden aan om elke 2 à 3 dagen te douchen of in bad te gaan. Dat is beter voor de natuurlijke beschermlaag op je huid én dus ook voor je energierekening.
Bronvermelding:
Milieu centraal en Time Magazine